Šéf maďarské diplomacie Szijjártó přijel do Moskvy jednat o energetice

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó přijel do Moskvy jednat o energetické spolupráci s Ruskem. Setkat se má s ruským vicepremiérem Alexandrem Novakem či s ředitelem ruské státní energetické korporace Rosatom Alexejem Lichačovem. Šéf maďarské diplomacie to dnes oznámil na facebooku.

„Energetická bezpečnost Maďarska vyžaduje nepřetržité dodávky plynu, ropy a jaderného paliva. Splnění těchto tří podmínek vyžaduje nepřetržitou maďarsko-ruskou spolupráci v oblasti energetiky. To není otázka politického vkusu, ale fyziky,“ napsal Szijjártó.

Uvedl také, že Evropa přečkala zimu z velké části bez ruských energetických surovin díky teplému počasí. Vzhledem k rostoucí poptávce po energii ze strany Číny a pomalému tempu rozvoje evropské energetické infrastruktury však podle něj „skutečný problém přijde až v nadcházející zimě“.

Vláda maďarského konzervativního premiéra Viktora Orbána se i v době, kdy jiné země kvůli válce na Ukrajině přestávají ruské energetické suroviny nakupovat, snaží udržet dodávky ruského plynu a ropy. Pokračuje také v plánu rozšířit jadernou elektrárnu Paks o dva nové reaktory, jejichž stavbu svěřilo ruskému Rosatomu.

Orbán, který je považován za nejbližšího spojence ruského prezidenta Vladimira Putina v Evropské unii, by chtěl protiruské sankce zrušit kvůli tomu, že podle něj vedly k obrovskému nárůstu cen energií a poškozují ekonomiky unijních zemí více než Moskvu.

ČTK

  Vykoupil svůj zločin krví, hájí Kreml Putinovu milost pro vraha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com