Více než 200 tisíc příchozích pracuje v Česku, 98 tisíc z nich jsou uprchlíci z Ukrajiny

ct24.ceskatelevize.cz

Nabídka pracovních míst v Česku přitahuje stále více uprchlíků z Ukrajiny. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zde momentálně pracuje kolem 98 000 uprchlíků a celkový počet pracovníků od loňského března přesáhl 200 000. Jurečka očekává, že počet pracujících uprchlíků se může ještě mírně zvýšit, zejména pro sezonní práce v zemědělství nebo stavebnictví.

Uprchlíci s vízem k ochraně mohou v Česku pracovat bez potřeby povolení. Zaměstnavatelé musí pouze oznámit úřadům práce jejich přijetí do zaměstnání. Od dubna 2023 platí nový registr zaměstnanců a pracovníků na dohodu s vízem k ochraně, aby ministerstvo práce získalo lepší přehled o práci příchozích a jejich výdělcích i odvodech.

Podle dřívějších údajů ministerstva postupně roste podíl zaměstnaných uprchlíků či dohodářů, kteří platí odvody. Zatímco loni na jaře tvořili necelou polovinu pracovníků, nyní jsou jich zhruba čtyři pětiny.

Ministr práce Jurečka také řekl, že ministerstvo se bude soustředit na lepší využití kvalifikace uprchlíků. Jazyková bariéra zůstává určitým limitem, a proto se ministerstvo snaží do ukrajinské komunity a k zaměstnavatelům dostat informace o plně proplácených jazykových kurzech, které hradí úřad práce. Podle průzkumů se však kvalifikace příchozích využít nedaří a zhruba 80 % lidí pracuje v nízkokvalifikovaných profesích.

  Rusové oznámili evakuaci 18 obcí v okupované části Záporožské oblasti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com