„Nevíme, co bude za pět vteřin.“ Štáb ČT natáčel na Ukrajině s lékaři nedaleko fronty

I když se nejtvrdší boje soustředí kolem Bachmutu, Rusové dál ostřelují i severovýchod a jihovýchod Ukrajiny, včetně Charkova a Záporoží. Tam, bezprostředně po jednom z útoků, natáčeli s místními armádními lékaři zpravodaj ČT David Miřejovský a kameraman Vojtěch Hönig.

Válka nejsou jen střelba a výbuchy, ale i ticho a klid a hodiny napjatého čekání. Štáb ČT natáčel pár kilometrů za frontou, kam vojáci přivážejí své zraněné. Lékaři se často musí velmi rychle rozhodnout, koho upřednostnit a jakou péči mu poskytnout.

„Když je to nutné, raněné přeneseme na operační sál. Jde o základní operace zachraňující život. Hlavním cílem je zastavit krvácení a zabránit znečištění rány,“ popisuje chirurg Denis.

V okolí stále zůstávají stovky civilistů. Také jim vojenští lékaři poskytují neodkladnou pomoc. Od začátku války pomohli místní lékaři třem a půl tisícům lidí. Některé dny mají minimum zraněných, jindy jim přivezou padesát pacientů během několika hodin.

Operace v krytu

Chvíle klidu zdravotníci využívají ke kontrole zásob a odpočinku, mnohokrát už zažili, že se situace během chvíle zcela změnila. „Dnes je klid. Zítra třeba budou ostřelovat okolní vesnice nebo pozice našich vojáků a práce budeme mít o dost víc,“ vypráví anesteziolog Ihor. „Teď se tady spolu bavíme a já vám nemůžu říct, co bude za pět vteřin,“ dodává chirurg Denis.

U fronty slouží zdravotníci tři měsíce. Nedávno tlaková vlna po dopadu rakety vážně poničila celou budovu včetně operačních sálů. Lékař Igor si vše natočil a často se na video v mobilu dívá. Připomíná si, jak nebezpečné to tu může být a jak je v takové situaci důležité okamžitě utíkat do krytu. Mnohokrát už operovali i přímo v něm.

Zdroj: CT24

  Maďarská vláda vyhlašuje stav nouze kvůli válce na Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com