Pavel jako třetího kandidáta na ústavního soudce navrhne Wintra

Prezident Petr Pavel navrhne Senátu za ústavního soudce profesora práva Jana Wintra. ČTK to sdělila mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Doplnila, že prezident o své dnešní schůzce s Wintrem předem informoval předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Prezident už senátorům navrhl dva další právníky – bývalou šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou a někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu. Třem stávajícím ústavním soudcům vyprší mandát 3. května.

„Na profesoru Wintrovi oceňuji jeho expertní zkušenosti a výborné renomé napříč odbornou komunitou. Důležitým faktorem je jeho téměř dvacetiletá zkušenost z akademické sféry, která naplňuje mou představu o profesně různorodém složení Ústavního soudu,“ vzkázal Pavel. Hrad nyní sestavuje dokumentaci potřebnou k tomu, aby mohl čtyřiačtyřicetiletého profesora z katedry teorie práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy navrhnout jako kandidáta.

„Prošel jsem před několika dny slyšením u výběrové komise a bylo mi včera (ve středu) oznámeno, že jsem jeden ze zvažovaných kandidátů, a byl jsem pozván na schůzku s prezidentem republiky,“ sdělil dnes po setkání s Pavlem Wintr České televizi. Dodal, že rozhovor s Pavlem trval zhruba tři čtvrtě hodiny. „Bavili jsme se o tom, co bych mohl Ústavnímu soudu přinést, co jsou témata, která může Ústavní soud případně řešit,“ řekl.

Wintr vystudoval souběžně s pražskou právnickou fakultou také historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Z práva i z politologie má doktorský titul. V roce 2019 se stal tajemníkem Stálé komise Poslanecké sněmovny pro Ústavu ČR. Je také členem Legislativní rady vlády či Výboru pro práva LGBTI+ lidí Rady vlády pro lidská práva.

Wintr působí rovněž v rozkladové komisi Českého statistického úřadu či v Etické komisi Českého rozhlasu. V letech 2012 až 2017 byl i členem Rady ČTK, které v letech 2014 až 2015 předsedal. Je autorem několika knih, ve kterých se věnuje české parlamentní kultuře nebo principům českého ústavního práva. Ve svém životopisu uvádí ve výčtu získaných ocenění, že v loňském roce dostal jednak Cenu Právnické fakulty Univerzity Karlovy pro nejlepšího vyučujícího, jednak Zlatou malinu prezidenta republiky pro nejhoršího právníka.

  Pavel s Čaputovou navštívili ukrajinské město Borodjanka

U Ústavního soudu letos končí mandát celkem sedmi soudcům, z toho nejdříve Miladě Tomkové, Jaroslavu Fenykovi a Janu Filipovi. Pavel slíbil předložit Senátu jména prvních kandidátů tak, aby je horní komora stihla projednat na schůzi 10. května.

Se Zemanovou a Baxou jednal Pavel minulý týden, doporučil mu je jeho konzultační panel. Žádost o souhlas s jejich jmenováním odeslal Pavel Senátu ve středu. Očekává se, že horní parlamentní komora oba adepty schválí.

K výběru Baxy a Zemanové Pavel uvedl, že zvolil osobnosti s nezpochybnitelnou zkušeností, protože výběr prvních kandidátů na soudce Ústavního soudu je časově naléhavý. V dopise Vystrčilovi napsal, že oba vybraní právníci jsou významnými a všeobecně uznávanými autoritami jak v justici, tak i ze strany veřejnosti. Jejich jmenování podle něj bude nesporným přínosem pro kvalifikované rozhodování Ústavního soudu.

Třiašedesátiletý Baxa soudí u NSS, jedenapadesátiletá Zemanová aktuálně působí jako místopředsedkyně ústeckého krajského soudu pro pobočku v Liberci, předtím pracovala u pražského městského soudu a ještě dříve stejně jako Baxa u NSS. O Baxovi se spekuluje jako o možném adeptovi na předsedu Ústavního soudu. Místo po Pavlu Rychetském se uvolní v srpnu.

Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com