Moskva pokračuje v odhalování svých aktiv prostřednictvím pochybných vlivových operací – Institut Roberta Lansinga

Rusko v poslední době dělá vše pro to, aby provádělo své zlomyslné operace s cílem ovlivnit území jiných států, čímž ohrožovalo zpravodajské prostředky a nedosáhlo žádného politického efektu. Moskva používá ty nejneefektivnější metody sovětské propagandy, určené k manipulaci s vlastním obyvatelstvem, nikoli však s mezinárodním publikem, píší o tom analytici amerického think tanku Robert Lansing Institute.

Dne 19. dubna se pod záštitou ruského ministerstva zahraničí uskuteční v Mezinárodním multimediálním tiskovém středisku propagandistické agentury Russia Today tisková konference, kde se pokusí odvrátit pozornost mezinárodního společenství od ruských válečných zločinů na ukrajinských dětech a přesunout odpovědnost na koalici západních demokracií. Je pravděpodobné, že událost upozorní na smrt dětí v ozbrojených konfliktech v Iráku a Afghánistánu, aby se vina přesunula na Spojené státy. Je také velmi pravděpodobné, že téma bude spojeno se syrskou krizí a problémem dětí syrských uprchlíků. Účastníci budou také obviňovat Západ z utrpení těchto dětí a svalit vinu na něj. Jedním z úkolů Moskvy je falšování důkazů zobrazujících působení ruských jednotek na Ukrajině jako pokus o evakuaci ukrajinských dětí, aby byla zajištěna jejich bezpečnost a další sjednocení s blízkými.

Takové snahy ze strany Kremlu jsou vynuceným krokem, protože Moskva musí nějak v mediálním prostoru reagovat na odhalenou deportaci 19,5 tisíce ukrajinských dětí, které Rusko usadilo na svém rozsáhlém území. Kreml je znepokojen tím, že právě nezákonné odebírání dětí z Ukrajiny bylo jádrem zatykače na Vladimira Putina vydaného Mezinárodním trestním soudem v Haagu. Tvrdá reakce Ruska na rozhodnutí soudu byla vyjádřena přáním svalit vinu na Západ – což je tradiční praktika sovětské propagandy.

Na seznamu těch, kteří se očekávají, že se propagandistické akce zúčastní, jsou jednotlivci, které ruská rozvědka dlouhodobě využívá při svých vlivových operacích.

  Tálibán by měl podle Putina vstoupit mezi civilizované státy. Pak bude snadnější s ním navázat vztahy

Mezi nimi je Mira Terada (aka Oksana Vovk), Prigozhinova osobní propagandistka, šéfka Nadace proti represím, ruská aktivistka za lidská práva, která byla ve Spojených státech vězněna na základě obvinění z praní špinavých peněz a vyhýbala se vážnějšímu trestu za obchodování s drogami.

Desátník americké armády, válečný veterán v Iráku Daniel Bosworth, který pravděpodobně zažaluje Spojené státy kvůli svému umístění v Iráku. Posledních 10 let žije s rodinou v Rusku. V březnu 2022 se již účastnil ruské psychologické operace, když vystoupil na akci pořádané Veřejnou komorou, kde otevřeně podporoval ruskou invazi na Ukrajinu.

Britská blogerka Vanessa Bealyová, hlasitá podporovatelka Asadova režimu v Sýrii, zdiskreditovala neziskovou organizaci The White Helmets, pronesla urážlivé antisemitské projevy, pobouřila samotnou existenci Státu Izrael a ospravedlňovala ruskou invazi na Ukrajinu. Od roku 2021 žije v Sýrii a udržuje kontakt s náměstkem ministra zahraničí Michailem Bogdanovem, který je zase v úzkém kontaktu s ruskou vojenskou rozvědkou.

Nizozemská nezávislá novinářka Sonia van den Endeová, která publikuje zprávy o zbytečnosti podpory Ukrajině a ospravedlňuje ruskou invazi. Byl také použit v operacích ruské vojenské rozvědky ke kompromitaci Společného vyšetřovacího týmu, který vyšetřoval sestřelení MH17.

Polská lidskoprávní aktivistka Joanna Pashkevich, známá šířením mnoha proruských a protievropských narativů

Ruské ministerstvo zahraničí tak patří mezi agentury, které se snaží snížit rizika spojená se systematickými únosy ukrajinských dětí ruskými jednotkami a zničujícími PR důsledky pro Kreml uprostřed pokračujících válečných zločinů. To opět potvrzuje předpoklad, že nejnovější psychologické operace provádí několik ruských oddělení v úzké koordinaci.

Ruská rozvědka finančně podporuje cizí občany účastnící se propagandistických aktivit.

Akce pořádaná ruským ministerstvem zahraničí podle našich odhadů nijak neovlivní obecné mezinárodní vnímání ruských válečných zločinů proti dětem na Ukrajině. Zároveň kompromituje jednotlivce, kteří spolupracují s Rusy na operacích se zlým vlivem. Očekává se, že to povede k dalšímu odhalení majetku ruských zpravodajských služeb.

  Senát USA schválil a Biden podepsal balíček odvracející omezení činnosti úřadů

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com