Čína kritizovala cizí vměšování do vztahů s Ruskem či otázky Tchaj-wanu

Žádná země nemá právo vměšovat se do vztahů Číny s Ruskem. Prohlásil to dnes mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin. Podle agentury Reuters tím reagoval na poznámku americké ministryně Janet Yellenové, která řekla, že čínské neomezené partnerství s Ruskem naznačuje, že Čína nemyslí vážně snahy o ukončení války na Ukrajině.

Čínský ministr zahraničí Čchin Kang se dnes vyjádřil k otázce Tchaj-wanu. Použil nezvykle tvrdé výrazy, když varoval, že každý, kdo se staví proti čínské snaze vymoci si kontrolu nad ostrovem, si „zahrává s ohněm“, napsala agentura AP.

„Problém Tchaj-wanu patří mezi základní zájmy Číny,“ dodal Čchin. „Nikdy neustoupíme tváří v tvář jakémukoli činu, který podkopává suverenitu a bezpečnost Číny. Ti, kdo si v otázce Tchaj-wanu zahrávají s ohněm, se sami spálí.“

Takové výroky jsou obvykle namířeny proti demokraticky zvolené vládě ostrova pod vedením prezidentky Cchaj Jing-wen a jejímu nejdůležitějšímu spojenci, Spojeným státům. Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území, které má být v případě potřeby anektováno silou.

Začátkem dubna Čína uspořádala rozsáhlé letecké a námořní cvičení v oblastech obklopujících Tchaj-wan v odvetě za setkání Cchaj s předsedou Sněmovny reprezentantů USA Kevinem McCarthym, které se uskutečnilo 5. dubna v Kalifornii. Čína uvedla, že cvičení simulující obklíčení Tchaj-wanu mělo být „vážným varováním“ politikům podporujícím nezávislost samosprávného ostrova a jejich zahraničním stoupencům.

Čína v posledních letech zesílila svůj vojenský tlak a diplomatickou izolaci vůči Tchaj-wanu a téměř denně vysílá k ostrovu stíhačky a námořní plavidla. Tchaj-wan sice má oficiální diplomatické vztahy s pouhými 13 suverénními státy, ale s většinou velkých zemí, včetně USA, udržuje pevné vazby.

ČTK

  Kaczyński: Polsko zakázalo dovoz ukrajinského obilí a dalších produktů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com