Lipavský první týden v květnu navštíví USA, bude jednat s Blinkenem

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) první týden v květnu navštíví Spojené státy. Jednat bude mimo jiné se svým protějškem Antonym Blinkenem, zúčastní se též strategického dialogu. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Daniel Drake. Materiál o pracovní návštěvě dostane ve středu vláda.

Lipavský USA navštíví ve dnech 1. až 5. května. Naposledy byl ve Spojených státech v únoru, kdy vystoupil s projevem na podporu Ukrajiny na Valném shromáždění Organizace spojených národů (OSN) v New Yorku.

Kromě jednání s Blinkenem a strategického dialogu Lipavský též podpisem stvrdí české přistoupení k ujednáním Artemis, tedy iniciativě USA pro spolupráci při průzkumu Měsíce, Marsu a dalších vesmírných těles. Vláda připojení k ujednání schválila začátkem března. Lipavský dříve uvedl, že Česko se chce podílet na dalším letu člověka na Měsíc v roce 2025. Součástí ujednání jsou například Británie, Francie, Polsko, Brazílie, Austrálie, Kanada nebo Itálie.

Program Artemis, který je zaměřený na průzkum a využití zdrojů ve vesmíru, včetně Měsíce a v budoucnu i Marsu, má ambici vrátit Američany opět na lunární povrch. První fází tohoto programu byla loňská mise Artemis I, kdy modul Orion z Floridy k Měsíci vynesla raketa Space Launch System (SLS). Modul za 26 dní mise urazil 2,2 milionu kilometrů a pokořil rekord vesmírného plavidla navrženého pro posádku ve vzdálenosti od Země, který v roce 1970 stanovil let Apollo 13.

Součástí fáze Artemis II má již být dosažení oběžné dráhy kolem Měsíce s posádkou na palubě vesmírné lodi, a to v roce 2024. Astronauti v rámci mise Artemis III pak mají stanout na lunárním povrchu. Podle dřívějších odhadů americké vesmírné agentury NASA se poslední fáze uskuteční nejdříve v roce 2025.

ČTK

  V USA končí za dva měsíce už třetí velká banka, úřady zavřely First Republic

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com