Německo podepsalo s Polskem a Ukrajinou memorandum o opravě tanků

Německo dnes podepsalo s Polskem a Ukrajinou memorandum o zřízení servisního střediska pro tanky Leopard 2 v Polsku. Dnes to po jednání spojenců podporujících Ukrajinu prohlásil německý ministr obrany Boris Pistorius. Řekl také, že v Německu od soboty začne výcvik více než stovky ukrajinských vojáků na starších německých tancích Leopard 1. Ukrajina již déle než rok vzdoruje ruské invazi a západní spojenci Kyjevu slibují ve zbrojní pomoci pokračovat.

„Jsem rád, že jsem dnes mohl se svými kolegy z Polska a Ukrajiny podepsat memorandum o porozumění k údržbářskému a opravárenskému středisku pro tanky Leopard 2 na Ukrajině,“ řekl Pistorius. Německo a Polsko jsou jedny z několika evropských zemí, které se rozhodly předat leopardy Ukrajině.

Podle Pistoriuse je i shoda ve financování střediska, jehož provoz si ročně vyžádá 150 až 200 milionů eur (4,7 miliardy Kč). Uvedl, že kvůli centru zasedne v příštím týdnu pracovní skupina a že fungovat by mohlo od konce května.

Na americké letecké základně Ramstein v Německu se dnes sešli ministři obrany a zástupci zhruba 50 spojeneckých zemí, které Ukrajinu zbrojně podporují. Pistorius uvedl, že jednání přineslo další konstruktivní posun v koordinaci pomoci a vojenských dodávek bojující zemi.

Za prioritu označil Pistorius protivzdušnou obranu a řekl, že před několika dny předalo Německo Ukrajině druhý moderní systém protiletecké obrany IRIS-T SLM. „Zítra (v sobotu) začne v Německu výcvik více než stovky ukrajinských vojáků, kteří se budou cvičit na tancích Leopard 1,“ řekl Pistorius.

Pistorius tiskovou konferenci využil i k bilanci více než roční německé podpory a poznamenal, že Německo za tu dobu učinilo zásadní obrat. Z Berlína, který zprvu odmítal dodávat na Ukrajinu zbraně, se stal jeden z největších poskytovatelů výzbroje ukrajinským silám. „Německo je společně s Británií po Spojených státech zdaleka největším podporovatelem Ukrajiny,“ řekl ministr. „Poskytujeme kvalitu, kvantitu, systémy, výcvik, hardware a software,“ dodal.

  New York po silném dešti zasáhly bleskové záplavy

Novináře na tiskové konferenci zajímal postoj Německa k možnému ukrajinskému členství v NATO. Pistorius řekl, že alianční země vnímají Ukrajinu jako budoucího člena, ale že v tuto chvíli není debata o přistoupení podstatná, neboť prioritou je ukrajinský vojenský úspěch v boji s Ruskem. „Nyní je třeba ukončit válku co nejvýhodněji pro Ukrajinu,“ řekl.

O tom, že budoucnost Ukrajiny je v NATO, mluvil ve čtvrtek při své první návštěvě Kyjeva od začátku války šéf aliance Jens Stoltenberg. Znovu to dnes zopakoval na americké základně Ramstein v Německu. Jeho vizi ale zřejmě nesdílejí všechny členské země: například maďarský premiér Viktor Orbán dnes na twitteru zprávu o Stoltenbergových výrocích v Kyjevě komentoval jediným slovem: „Cože?!“.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com