Putinův nový dekret Moskvě umožňuje převzít kontrolu nad cizím majetkem

seznamzpravy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který Moskvě dočasně umožní převzít kontrolu nad zahraničním majetkem v Rusku. Informovala o tom agentura TASS, podle níž Rusko zatím přebírá kontrolu nad většinou akcií zahraničních akcionářů v ruské divizi německého dovozce plynu Uniper a ruské divizi finské energetické společnosti Fortum Oyj. Krok ale neznamená, že by akcionáři o majetek přišli, doplnila agentura s tím, že obdobný krok Rusko v případě potřeby podnikne také v případě dalších společností.

Dekret podle TASS reaguje na zabavování ruského majetku v zahraničí. V preambuli dekretu se uvádí, že jde o reakci „na nezákonné kroky Spojených států a dalších zemí, jejichž cílem je zbavit nebo omezit vlastnická práva Ruska, jeho firem a občanů“.

Dočasnou správu nad zahraničním majetkem v Rusku převezme federální agentura pro správu státního majetku Rosimuščestvo. Zahraniční majetek v Rusku přitom bude pod touto „vnější kontrolou“ až do doby, než sám Putin rozhodne o jejím ukončení, uvádí se také v nařízení. Vnější kontrola neznamená, že by původní majitelé o svůj majetek přišli, nebudou mít ale právo ho spravovat.

Uniper v únoru ocenil svůj většinový podíl v ruské divizi na symbolické jedno euro, aby zohlednil pravděpodobnost, že plánový prodej ruskému kupci ztroskotá. Společnost Fortum pak varovala akcionáře před nebezpečím, že Rusko by mohlo jejich akcie vyvlastnit, podotkla agentura Reuters.

ČTK

  Rusko stále agresivněji ostřeluje Kyjev, upozornil vysoký činitel USA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com