Částečné výsledky voleb v Maďarsku ukazují na vítězství Fideszu

Částečné výsledky dnešních maďarských parlamentních voleb potvrzují předchozí odhady, podle kterých zvítězila konzervativní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Po sečtení 36,3 procenta odevzdaných volebních lístků mu připadá 58 procent hlasů, opoziční koalici pak 30,4 procenta hlasů, informovala volební komise. Fidesz ovládl i většinu jednomandátových volebních obvodů. V maďarském parlamentu zasedá 199 poslanců.

Premiér Orbán se v předvolební kampani prezentoval jako pragmatik, který zajistí, že Maďarsko zůstane mimo válku na Ukrajině a neoctne se bez dodávek energetických surovin. Šestičlennou opoziční alianci naopak obviňoval z toho, že Maďarsko zavleče do konfliktu, což zástupci uskupení Společně za Maďarsko popírali.

Orbán je v maďarské politice 33 let. Jeho strana Fidesz od roku 2010 i díky ústavní většině v parlamentu prosadila hluboké změny v politickém, společenském i ekonomickém životě země. Vláda Fideszu už léta vede spory s Evropskou komisí, podle které omezuje principy demokracie a právního státu i svobodu médií.

Zároveň s volbami se dnes konalo vládou prosazené referendum o takzvaném zákonu proti pedofilii, který se týká sexuálních menšin. Zákon kritizují ochránci lidských práv i Evropská komise.

ČTK

  Polsko již nedodává zbraně Ukrajině, uvedla kancelář Morawieckého

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com