Lipavský jednal ve Washingtonu s Blinkenem, který ocenil českou podporu Ukrajiny

Jednání českého ministra zahraničí Jana Lipavského (vpravo) s jeho americkým protějškem Antonym Blinkenem (vlevo), 2. května 2023.

Posílení dvoustranných vztahů, podpora Ukrajiny nebo spolupráce v indopacifickém regionu byly tématem dnešního jednání českého ministra zahraničí Jana Lipavského s jeho americkým protějškem Antonym Blinkenem. Šéf české diplomacie to uvedl na twitteru, přičemž diskusi označil za skvělou. Blinken při setkání ocenil „mimořádně silnou“ reakci Česka na ruskou válku proti Ukrajině.

Lipavský schůzkou ve Washingtonu zahájil oficiální program třídenní návštěvy Spojených států, během níž se plánuje setkat také s republikánskými členy Kongresu. Cestu zahájil několik dní poté, co česká vláda schválila dohodu o obranné spolupráci s USA, která má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku.

„Dnes skvělá diskuse s ministrem Blinkenem o posílení bilaterálních vztahů, podpoře Ukrajiny, spolupráci v Indo-Pacifiku, energetické bezpečnosti a obranné spolupráci,“ uvedl ministr na twitteru po setkání s Blinkenem. Novinářům později potvrdil, že s Blinkenem mluvil také o možné návštěvě českého premiéra nebo prezidenta v Bílém domě, podrobnosti však odmítl sdělit.

Mezi hlavní témata patřila podpora Ukrajiny, která už 15. měsícem čelí ruské agresi a snaží se pokračovat v osvobozování okupovaných částí svého území. Spoléhá při tom na dodávky vojenského vybavení ze Západu.

Podle Lipavského panovala na dnešní schůzce jasná shoda na tom, že Ukrajina potřebuje dodávky munice, „pokud má být úspěšná v dalších vojenských operacích“. Blinken na začátku setkání děkoval Česku za vojenskou podporu Kyjeva, jakož i přijetí statisíců ukrajinských uprchlíků.

„Velmi si vážíme úctyhodné spolupráce, kterou v posledních letech máme napříč širokou škálou otázek. Mimořádně silná reakce na ruskou agresi proti Ukrajině je pochopitelně na prvním místě,“ uvedl americký ministr. „Česká republika má na 500.000 uprchlíků z Ukrajiny a tato podpora je opravdu mimořádná,“ pokračoval.

Lipavský v této souvislosti přivítal pondělní slova republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho, který v reakci na otázku ruského novináře podpořil další americkou pomoc Kyjevu. Podle Lipavského se dnes mluvilo také o Číně, která „velmi bedlivě sleduje vývoj ruské války proti Ukrajině“.

  Sněmovna schválila změnu lex Ukrajina k ubytovávání běženců s úpravou dávky

Český ministr do Washingtonu přicestoval v noci na dnešek a setkáním s Blinkenem zahájil svůj oficiální program. Ten dnes pokračuje zahájením 11. ročníku Strategického dialogu mezi ministerstvy zahraničí ČR a USA a vystoupením na moderované diskusi v konzervativním Hudson Institutu. Dále Lipavského čeká několik dalších akcí včetně setkání se zákonodárci a podpisu dohody o přistoupení České republiky k ujednáním Artemis, což je iniciativa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) pro spolupráci při průzkumu Měsíce, Marsu a dalších vesmírných těles.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com