Vláda schválila zprávu o extremismu, podle Válka zas přichází nebezpečí z Kremlu

Vláda na dnešní schůzi schválila zprávu o extremismu a předsudečné nenávisti v Česku v loňském roce. Znění dokumentu zatím ministerstvo vnitra nezveřejnilo, podle vicepremiéra Vlastimila Válka (TOP 09) zpráva hovoří o vlivu Ruska na českou dezinformační scénu. Uvedl, že kdysi platilo, že nebezpečí přichází z Kremlu, což se opakuje. Není podle něj možné podceňovat rizika, která zpráva velmi přesně definuje, řekl. V dokumentu o vývoji extremistické scény za druhé pololetí roku 2022 ministerstvo vnitra upozorňovalo na vznik velké skupiny lidí, která vyjadřuje nespokojenost se současným společenským uspořádáním a směřováním státu. Varovalo také před radikalizací extremistů v on-line prostoru.

Skupina lidí nespokojených s vládou a situací v ČR je podle vnitra „silně ovlivněna konspiračními teoriemi a představuje snadno manipulovatelný cíl pro extremistické a xenofobní politiky, případně pro hybridní působení cizí moci“. Je také podle ministerstva potenciálem pro ohrožení demokratických základů v České republice.

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes uvedl, že jsou tyto radikální skupiny v ČR jednak podporovány ze strany Ruska. „To je jedna rovina. Druhá rovina je problém, který vzniká na základě sociálních problémů některých skupin přímo v České republice,“ řekl. Vláda podle něj dělá kroky na podporu zranitelných skupin. Česko má nízkou nezaměstnanost a poskytuje různé dávky pro ohrožené skupiny, dodal.

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) na dotaz novinářů řekla, že radikalizaci lidí účastnících se protivládních demonstrací, považuje za problém. „Je nutné tyto jevy ve společnosti sledovat a je potřeba reagovat na to, co v těchto skupinách vyvolává obavy,“ uvedla. S lidmi je také podle ní potřeba lépe komunikovat a vysvětlit jim, že sociální systém je v ČR nastaven dobře a není třeba se obávat budoucnosti.

  Vláda podle Blažka zahrne snížení platů ústavních činitelů do balíků úspor

Ministerstvo ve zprávě za druhé pololetí loňského roku shrnulo, že v Česku i nadále platil první stupeň ohrožení terorismem. Stupnice počíná nulovým stavem a končí třetím, nejzávažnějším stupněm. První stupeň upozorňuje na existenci obecného ohrožení terorismem, která vyplývá ze zahraniční situace a z mezinárodních aktivit Česka včetně jeho příslušnosti k NATO.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com