Centrální banky nakupují zlato v rekordních objemech, zájem je i v Česku

Poptávka po zlatě ze strany centrálních bank vzrostla v prvním čtvrtletí na rekord. Hodně nakupovaly centrální banky v Singapuru, Číně, Turecku, ale také v České republice. Ve své zprávě to uvedla Světová rada pro zlato (WGC). Centrální banky dohromady nakoupily 228 tun zlata, což je o 34 procent více než předchozí rekord za první čtvrtletí, který je z roku 2013.

Centrální banky přitom zlato do svých rezerv doplňují už delší dobu. Za loňský rok nakoupily 1078 tun kovu, což byl celoroční rekord. V prvním letošním čtvrtletí kupovaly zlato centrální banky jak z vyspělých zemí, tak z mladých tržních ekonomik. Proti loňskému prvnímu čtvrtletí objem nakoupeného zlata do rezerv centrálních bank vzrostl o 176 procent.

V předchozích dvou čtvrtletích centrální banky poptávaly zlato ještě více než začátkem letošního roku. „Je to o to působivější, že navazují na rekordní tempo poptávky v loňském roce,“ uvedla WGC, která sídlí v Londýně a která sleduje trendy v odvětví, od těžby až po transakce se zlatem.

Za většinou nákupů v prvním čtvrtletí stály pouze čtyři centrální banky – singapurská, čínská, turecká a indická. V případě Singapuru čistý objem nakoupených zlatých rezerv činil 69 tun, celkem jich má tato centrální banka 222 tun. Proti konci loňského roku je to nárůst o 45 procent. Čína pak zvýšila objem zlatých rezerv o 58 tun na celkových 2068 tun. To jsou čtyři procenta jejích celkově vykázaných rezerv.

Česká národní banka (ČNB) měla na konci loňského roku zhruba 12 tun zlata a v prvním čtvrtletí její čisté nákupy činily dvě tuny, uvádí WGC. Guvernér ČNB Aleš Michl loni řekl, že centrální banka by chtěla objem zlatých rezerv postupně zvýšit až na 100 tun.

  Novým šéfem Světové banky bude Ajay Banga

Znovu reportovat o vývoji svých zlatých rezerv začala ruská centrální banka, která tyto údaje od začátku loňského roku neuváděla. Její zlaté rezervy za první letošní čtvrtletí klesly o šest tun a činily 2327 tun. Na jejích celkových rezervách se tak zlato podílelo z 25 procent. Za poklesem rezerv by podle WGC mohla stát ražba mincí. I tak jsou nyní zlaté rezervy ruské centrální banky o 28 tun vyšší, než když loni v lednu přestala centrální banka informace o vývoji svých celkových rezerv poskytovat.

Prodej zlata z rezerv centrálních bank je naopak výrazně slabší než nákupy. V prvním čtvrtletí prodávaly zejména centrální banky Uzbekistánu a Kazachstánu, což podle WGC není v případě těchto dvou centrálních bank nic neobvyklého. Obě totiž nakupují rezervy zlata hodně z domácích zdrojů, občasný prodej zlata proto nemusí vypovídat o ničem zásadním.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com