Rozsáhlé požáry na Urale si vyžádaly šest mrtvých, shořely stovky domů

Nejméně šest lidí zemřelo při požárech, které v uplynulých dnech zachvátily části ruského pohoří Ural. Dalších 14 utrpělo zranění, informovala dnes agentura TASS s odvoláním na zdravotníky. Shořely stovky domů. Agentura Reuters píše, že ačkoliv lesní a stepní požáry bývají v Rusku koncem jara běžné, nyní vyšetřovatelé zjišťují, zda nevznikly kvůli nedbalosti ze strany úřadů.

Požáry zasáhly některé vesnice v Kurganské oblasti na jihu Ruska, kam dnes přiletěl ministr pro mimořádné situace Alexandr Kurenkov. Situaci zhodnotil jako náročnou. Vyšetřovatelé v tomto regionu zjišťují okolnosti vzniku velkého požáru, při kterém zemřeli tři lidé a shořely obytné domy i různé firmy. „Je možné, že požár vznikl kvůli nedbalosti některých odpovědných činitelů,“ uvedli kurganští vyšetřovatelé. Devět ze 13 lesních požárů mají hasiči podle agentury TASS pod kontrolou, hašení ale komplikuje silný vítr a nezvykle teplé počasí.

Hoří také ve Sverdlovské a Ťumenské oblasti. Ve Sverdlovské oblasti hasiči v neděli večer zastavili šíření požáru, kvůli kterému evakuovali obyvatele jedné vesnice poté, co plameny zasáhly sklad střelného prachu. Hoří ale na dalších 53 místech, jen ve Sverdlovské oblasti jde o lesní plochy s rozlohou více než 54.000 hektarů. V akci jsou tisíce hasičů.

Podle nezávislého zpravodajského projektu Sota některé požáry vznikly v důsledku žhářství a výbuchů, agentura Reuters ale podotýká, že se jí tyto informace nepodařilo nezávisle ověřit.

ČTK

  Stoltenbergova návštěva Kyjeva je důkazem trvalé podpory Ukrajiny ze strany Aliance

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com