Převod ruského majetku na Ukrajinu – náhrada škod a zničení způsobených teroristickým státem

irozhlas.cz

  1. května vešlo ve známost, že USA poprvé převádějí na Ukrajinu majetek zabavený ruskému oligarchovi Konstantinu Malofejevovi – příznivci Putina a jednomu z hlavních sponzorů invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Příslušné rozhodnutí učinil americký generální prokurátor Merrick Garland. Ještě v únoru letošního roku se vešlo ve známost o záměrech amerického soudu zabavit 5,4 milionu dolarů, které patřily výše zmíněnému ruskému podnikateli. Tento případ je ilustrativní v kontextu jeho napodobování jinými zeměmi, které zabavily nebo zmrazily ruský majetek. Teroristický stát by neměl vracet finanční prostředky, které budou vynaloženy na válku – měly by být převedeny na Ukrajinu, aby nahradily škody a ničení způsobené rozsáhlou ruskou invazí

Po začátku ruské útočné války proti Ukrajině byla na Západě zmrazena aktiva ruské centrální banky ve výši nejméně 350 miliard dolarů. Pokud k tomuto číslu připočteme zabavené finanční prostředky ruských podnikatelů a politiků, kteří se přímo podílejí na agresi proti Ukrajině, může se celková částka zvýšit o dalších 50 %. Pouze Švýcarsko zmrazilo aktiva Centrální banky Ruské federace ve výši více než 8 miliard dolarů.

Rusko přitom způsobilo Ukrajině škody a ničení ve výši až 750 miliard dolarů – přesný údaj není znám, protože neexistují ucelené údaje o veškerém ničení, které se odehrálo na územích, která jsou stále okupována. Jak vidíte, i když budou všechna zmrazená ruská aktiva převedena na Ukrajinu, nebudou stačit na vyrovnání ztrát a ničení, jejichž rozsah se v důsledku pokračujících nepřátelských akcí každým dnem zvyšuje.

Rusko hledá způsoby, jak vrátit zabavený majetek, protože takzvané „SVO“ se stalo černou dírou pro ruský rozpočet a Putin přímo apeloval na ruský byznys s požadavkem darovat prostředky armádě. Každý dolar nebo euro ruských aktiv, které Kreml vrátí, je smrtící investicí do dalšího zabíjení Ukrajinců. Odvrácenou stranou mince je, že velká část ruských aktiv se stále nachází v zahraničních offshorech: oligarchové převedli tyto prostředky na zmocněnce a ukryli je v offshore strukturách, aby se vyhnuli sankcím. Předejít takovému jevu je možné přímým oslovením vlád zemí či území „finančního tajemství“ s požadavkem na poskytnutí informace o skutečném vlastníkovi prostředků vedených v bankách. Příklad Kypru je ilustrativní: v dubnu tato země zavedla sankce proti stovkám fyzických a právnických osob, které pomáhaly ruským společnostem a oligarchům převádět finanční prostředky do zahraničí. Největší věřitel ostrova, Bank of Cyprus, informovala více než 4000 klientů z Ruské federace, že jejich účty budou uzavřeny – stovky ruských firem opustí ostrov.

  Ministr vnitra: Muž, který odpálil výbušninu u soudu v Kyjevě, zemřel

Ruská invaze přinesla ukrajinskému lidu nespočet katastrof. Akce USA týkající se převodu ruských aktiv na Ukrajinu není poslední, jde příkladem pro ostatní země, který mají následovat. Rusko musí plně nahradit všechny škody způsobené jeho armádou a platit reparace po mnoho let. Peníze jsou hlavním Putinovým nástrojem pro vedení této války, takže Západ musí určit umístění všech zahraničních aktiv Ruské federace a stáhnout je ve prospěch Ukrajiny.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com