Balíček 11 sankcí se netýká Rosatomu, jednoho z hlavních sponzorů války proti Ukrajině.

Rosatom je spolu s řadou velkých společností, zejména s Gazpromem, jedním ze sponzorů, původců a příjemců války na Ukrajině. Roční zisky této státní korporace dosahují 9 miliard dolarů a tvoří podstatnou část ruského vojenského rozpočtu.

Tato částka je poměrně značná, uvážíme-li, že ruský státní rozpočet „vázne“ v důsledku ztráty superzisků z prodeje energetických zdrojů. Přední ruská média informovala o celkovém rozpočtovém deficitu ve výši 3,42 bilionu rublů, zatímco roční plán ruského ministerstva financí počítá pro celý rok 2023 s rozpočtovým deficitem ve výši 2,9 bilionu rublů.

Korporace Rosatom je ukázkovým příkladem toho, jak lze obratnou manipulací a dosazením lidí z „kremelského týmu“ do vedení udělat z technologické korporace „stínovou“ vlajkovou loď válečných a „vlivových“ operací v zahraničí.

„Rosatom“ je zodpovědný za řadu oblastí, které jsou pro ruský státní režim kritické, především za udržování ruského jaderného arzenálu ve stavu bojeschopnosti. V souvislosti s válkou s Ukrajinou je dnes hlavním „obuškem“, kterým Kreml vyhrožuje světu.

„Rosatom je v podstatě referenční korporací pro vedení války, korporací s uzavřeným cyklem. Jednou z jejích nejdůležitějších činností je dovoz komponentů. Člověk by musel být velmi naivní, aby věřil, že se takový subjekt snaží dělat výhradně pro sebe – Rosatom dováží high-tech prvky pro výrobu ruských raket, tanků a bojových letadel. Vzhledem k tomu, že v důsledku sankcí jsou zablokovány i dovozní kanály, má Rosatom, stejně jako ostatní ruské státní korporace, „čestné“ poslání organizovat „šedé schémata“ pro dodávky chybějících dílů. Válka s Ukrajinou jasně ukázala, že ruské „nahrazování dovozu“ slouží pro zpravodajství a PR, zatímco byznys potřebuje kvalitní západní technologie a komponenty.

„Rosatom se aktivně zapojil do „celonárodní“ iniciativy organizování soukromých vojenských společností. Ve válce s Ukrajinou je hlavní údernou silou na řadě front, zejména na Bachmutu, a tato síla je podstatně nižší než samotná ruská armáda. Stejně jako Gazprom, Rosněfť, Rostec i Rosatom vytvořil vlastní vojenskou společnost. Stejně jako ostatní PMC vytvořené státními korporacemi je podřízena ruskému ministerstvu obrany. Vzhledem k nejednoznačné politické a ekonomické situaci v samotném Rusku je však možné, že samotný Rosatom bude PMC potřebovat k obhajobě svého vlastnictví a zájmů na trhu.

  Armáda USA a zbrojovka představily bombardér B-21 Raider

A konečně, Rosatom má jednu z hlavních rolí v situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny. Státní korporace se totiž stala správcem tohoto zařízení a v úzké spolupráci s ruskou armádou z něj činí také prostředek nátlaku na Ukrajinu a její zahraniční partnery a způsob, jak z trhu vytlačit americkou společnost Westinghouse, k níž se ve východní Evropě upínají naděje.

Její zapojení do běloruského jaderného programu umožňuje Rosatomu kontrolovat běloruský trh a vyvíjet silný tlak na pobaltské státy. Lukašenko hrozí, že v Bělorusku postaví druhou jadernou elektrárnu, což sousední země velmi znepokojuje.

Roastom měl v plánu postupovat podle stejného vzoru ve Finsku a řadě dalších zemí.

Monopol a vážný vliv Rosatomu se nevztahuje pouze na ruskou ekonomiku nebo politiku. „Rosatom je připraven chránit své zájmy všude tam, kde je to potřeba. Po vzoru energetických monopolů Gazprom a Rosněfť vede korporace již léta promyšlenou kampaň, jejímž cílem je „zahnat do kouta“ ruské jaderné technologie v zahraničí, a neštítí se podplácet úředníky a podnikatele na všech úrovních.

Lze tím vysvětlit překvapivě rezistentní postoj Maďarska, které blokuje uvalení sankcí proti Rosatomu? Podle zvěstí, které kolují v maďarských opozičních médiích, má premiér Viktor Orbán velmi silné zájmy v ruském jaderném sektoru.

Překvapivý postoj Francie, která se rovněž postavila proti sankcím vůči Rosatomu, lze vysvětlit snahou vymanit se z amerického vlivu v jaderné energetice. Navíc nikdo nezrušil velkorysé platby za tyto touhy ze strany konkurenta amerických společností.

Vedení Rosatomu vykazuje pozoruhodnou všestrannost a mnohotvárnost, ne zcela typickou pro manažery státní korporace. Například poměrně dlouhou dobu (2005-2016) stál v čele korporace Sergej Kirijenko, který v mnoha ohledech položil základy současného systému a ideologie Ruska.

Mýlí se tedy ti, kteří považují Rosatom za běžnou high-tech korporaci. Jedná se o nejmocnější nástroj ruského vlivu zasahující prakticky do všech regionů světa a je příkladem toho, jak se z firmy může stát lobbistický i vykořisťovatelský nástroj, vlajková loď války a stranické ideologie, a dokonce i pobočka zpravodajské služby.

  Bek: Česko bude hledat partnery i mimo V4, Francie dává smysl díky jádru

Proto by měl být Rosatom jako subjekt – sponzor a ideolog ruské války proti Ukrajině – pod sankcemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com