Prigožin vyhrožuje prezidentu Macronovi. Kleštěmi by mu trhal zkažené zuby

ft.com/

Jevgenij Prigožin se znovu vzteká, a tentokrát by trhal zuby. Šéfa Wagnerovy skupiny naposled vytočil francouzský parlament, který jeho soukromou žoldáckou armádu označil za teroristickou organizaci. Prigožin na to konto prohlásil, že wagnerovci zachraňují lidské životy před Francouzi a Američany, a pohrozil přímo francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi.

Prigožin ve středu řekl ruským novinářům, že wagnerovci zachraňovali lidi ve Střední Africe, kde získali silnou oporu. „Zachránili jsme celou zemi zvanou Střední Afrika, zachránili jsme desítky tisíc životů před bandity, teroristy, a hlavně před Francouzi, kteří se jim prostě vysmívali,“ prohlásil.

Macron podle šéfa wagnerovců rozhodl o tom, že jsou teroristickou organizací, v době, kdy skupina zachraňuje obrovské množství lidí před Francouzi a Američany. „A zachraňuji jejich vězně, které sami zabíjejí,“ dodal.

„Jak se říká, dělej si s jazykem, co chceš, ale nech si volné ruce,“ reagoval a na závěr svého vyjádření prohlásil, že „zkažené zuby je možné kleštěmi vytrhnout jak Macronovi, tak všem, kteří ze sebe vylučují nejrůznější patogenní nešvary (o wagnerovcích)“.

Francouzští zákonodárci vyzvali v úterý Evropskou unii, aby zapsala Wagnerovu skupinu na seznam teroristických skupin bloku a prosadila další právní nástroje, které jí znemožní aktivity v Evropě. Na samotného Prigožina uvalila Unie sankce již loni v dubnu.

„Nejsou to jen žoldáci, je tu vůle masakrovat civilisty pro politický zisk (…) k destabilizaci institucí,“ řekl před úterním hlasováním pro Politico Benjamin Haddad, poslanec z Macronovy strany Renesance.

Wagnerova skupina žoldáků se aktivně zapojila do ruské invaze na Ukrajinu navzdory pokračujícímu veřejnému politickému konfliktu mezi Prigožinem a ruskými představiteli obrany.

Zdroj: Forum24

  Rusko obvinilo USA z porušování dohody o strategických zbraních

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com