Rusové proti válce. „V Praze není místo pro vrahy“.

V Praze na Žižkově se 13. května konal protest proti ruskému kapitálu v České republice. Pozoruhodné je, že protestujícími byli sami Rusové. Pobouřila je skutečnost, že rodina šéfa ruské zbrojní firmy vlastní v České republice nemovitosti.

Protestující vyzvali české úřady, aby přijaly příslušná opatření, která by podobným akcím do budoucna zabránila.

Protestující vyjádřili svůj jednoznačný postoj k válce na Ukrajině, zatímco sponzor ruské agrese napsal poměrně výmluvný transparent: „Strč si raketu do prdele a leť“.

„Jezdí sem často, má bílý Rolls-Royce, parkuje tady před domem,“ řekl o Rusovi Rostislavu Zorikovovi jeden z obyvatel ulice v Praze 3. „Je to Rus, který se tu pohybuje,“ dodal.

Nutno podotknout, že se jedná pouze o jednu z pražských nemovitostí, kterou dotyčný vlastní a na kterou tento týden upozornil Nadační fond proti korupci.

Tuto organizaci založil dnes již uvězněný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj.

Oligarcha Zorikov je zetěm Borise Obnosova, šéfa velké ruské korporace Taktické rakety, která vyrábí rakety používané ruskou armádou k ostřelování Ukrajiny – jinými slovy přímý účastník kremelské agrese.

Podle Navalného šly některé z velkých částek z obchodů se zbraněmi přes Obnosovovy příbuzné právě do této pražské organizace.

„Parkují tu krásná, drahá auta. Zaujal mě Rolls-Royce, ne každý ho má. Říkal jsem si: takový mladý člověk a takové auto,“ svědčí muž, který bydlí ve stejné ulici, kde se nachází oligarchova nemovitost.

Podle něj tam Zorikov nebydlí, ale čas od času tam jeho auto na dva tři dny zaparkuje.

Pražan svou výpověď potvrzuje fotografií zaparkovaného luxusního vozu s unikátní registrační značkou, pořízenou koncem loňského roku.

V reakci na zjištění Navalného nadace svolala česká pobočka ruské organizace na ochranu lidských práv Vesna rychle shromáždění.

  Rusko představuje pro EU teroristickou hrozbu

První protestující se sešli před budovou, která se nachází přímo naproti Divadlu Jara Zimmermanna.

Někteří účastníci přijeli do Prahy na protest z jiných měst. Například Jaroslav Kanov, mluvčí PO Vesna, přijel z Brna.

„Chceme přesvědčit české úřady, policii a státní zastupitelství, aby zahájily vyšetřování majitele této budovy, respektive zdroje jeho příjmů, za které ji koupil,“ vysvětluje Kanov.

Rozhořčuje ho, že sankce v České republice nepostihují některé postavy spojené s Putinovým režimem, a Kanov to považuje za systémovou chybu.

„Chápeme, že systém je zatížen i kvůli uprchlické krizi způsobené Putinovou válkou proti Ukrajině, ale přesto si myslíme, že by se měly důkladněji a pečlivěji zkoumat zdroje příjmů lidí, kteří jsou pravděpodobně napojeni na ruskou vládu nebo spojeni s některým členem establishmentu. Stejně jako v případě Zorikova,“ vyzval mluvčí Viasny.

Protestu se zúčastnili především mladí Rusové, k nimž se připojilo i několik Čechů. Na jejich transparentech stálo: „Majitel této budovy je spoluviníkem Putinovy války“.

„Tady přede všemi stojí budova číslo 140, která byla koupena za úplatek, který dal ruský diktátor svému obchodníkovi se zbraněmi,“ zaznělo v projevu na demonstraci.

Kromě toho hnutí Vesna veřejně apelovalo na policii, soudy, premiéra a českého prezidenta.

„Zahajte důkladné vyšetřování zdrojů příjmů pana Zorikova a všech členů jeho rodiny v této kauze a prošetřete vazby na vedení Ruské federace. Výše uvedené osoby by měly být vyhoštěny z území České republiky!“ uvádí se ve výzvě.

„Vrazi nemají v Praze co dělat! Sláva Ukrajině!“ skandovali.

Mluvčí Vesny Jaroslav Kanov populárně vysvětlil, že na Ukrajině zabíjely rakety ruského holdingu KTRV, v jehož čele stojí Zorikovův tchán Boris Obnosov.

„Tyto rakety nedávno zasáhly obytný dům v ukrajinském městě Uman a zabily 23 civilistů a loni zasáhly nástupiště na kramatorském nádraží,“ poznamenal mluvčí.

  Časovaná bomba nebo hrozba pro národní bezpečnost. "Ne každý, kdo prchá z Ruska, je náš přítel."

Důležité je, že Obnovsův zeť má od června 2020 trvalý pobyt v České republice, kde kromě výše uvedené nemovitosti vlastní další dva byty a bytový dům v Praze.

Podle Navalného vyšetřovacího týmu si však Zorikov a jeho manželka mohli jen stěží pořídit nemovitosti a drahá auta za své vlastní deklarované příjmy, které se podle jejich daňového přiznání za rok 2020 pohybovaly v průměru kolem 37 000 rublů (10 000 korun) měsíčně.

Je třeba připomenout, že Obnosov, šéf KTRV, je uveden na sankčních seznamech USA, Kanady a Velké Británie. Na seznamu Evropské unie, který se týká České republiky, však není.

Zajímavé je, že uvalením sankcí na zbrojní firmy jako právnické osoby nemá EU žádné právní nástroje, jak uvalit omezení na jejich vrcholový management. Zde by tak ale česká diplomacie ráda učinila.

A takové příklady odhalení majetku sponzorů agrese v ČR nejsou ojedinělé. A zatímco v situaci Obnosova oficiální služby mlčí, existují i jiné příklady.

Zrovna nedávno Česká televize odhalila, že české orgány činné v trestním řízení vyšetřují hotel Venuše v centru Karlových Varů.

Hotel provozuje rodina bývalého šéfa Klinské oblasti Moskevské oblasti Postriganje, jednoho z nejbohatších ruských úředníků, který si v současné době odpykává trest odnětí svobody za korupci a zpronevěru (před třemi lety byl v Rusku odsouzen k 15 letům vězení).

Jeho rodina vlastní karlovarský hotel Venus, který spravuje společnost Eurospa, již více než deset let. Nemovitosti vlastní Nowak Group prostřednictvím společnosti Arsenij Plus.

Ve všech společnostech jsou skutečnými majiteli blízcí příbuzní Postrigana, který je organizátorem celé mafiánské rodiny.

Podle ruských médií je tedy „rodina bývalého ruského miliardáře a úředníka Alexandra Postrigana hledána kvůli založení zločinecké skupiny.

Ale kromě toho, že příjemci zmíněného majetku jsou sponzory války, je pobuřující i to, že dostávají milionové dotace od české vlády.

  "Každý občan Ruska je představitelem své země a jejích činů". Hašek o přijímání Rusů do soutěží.

Společnost Eurospa, která provozuje hotel Venus (nachází se v centru letoviska a hosty v něm jsou převážně Němci, většinou rusky mluvící), obdržela v posledních letech od státu dotace ve výši asi 25 milionů korun.

„Poskytovatel dotace prověřuje údaje ve veřejně dostupných registrech a v době poskytnutí dotace nezjistil žádné vazby na organizovaný zločin v Rusku,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo práce a sociálních věcí, které dotaci poskytlo.

Tak tady to je – ruská „elita“ v České republice. A pozor – jsou to ti, kteří disponují obrovskými financemi, a kam je zítra utratí – nikdo neví.

A vezmeme-li v úvahu apetit Moskvy a její touhu vrátit Česko do své zóny vlivu za každou cenu, je módní předpokládat, že právě tito lidé se mohou zítra stát základem rozvratu. Precedenty již existují.

Je velmi důležité pochopit, koho si pustit do svého domu. A pokud to nevyřešíte dnes, zítra se může ukázat, že už tu nejste pánem.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com