Nord Stream neboli Severní proud je plynovod, který přivádí plyn z Ruska do západní Evropy.

Aktuálně bylo dokončeno jeho pokračování pod názvem Nord Stream 2.

Nord Stream 2 je dokončen

Původní Nord Stream 1, který je v provozu od roku 2011, vede zemní plyn z Ruska do Německa. Cílem bylo minimalizovat pro obě země tranzitní rizika. Původní Nord Stream 1 pak doplnil i Nord Stream 2. Oba jsou podmořským potrubím, které je uloženo pod Baltským mořem.

Nord Stream 2 měl za úkol kapacitu potrubí zdvojnásobit, a to z původních 55 miliard m³ na 110 miliard m³. Dokončen měl být již v roce 2019. Ruský monopol Gazprom však oficiálně o dokončení informoval až letos.

První dodávky plynu by přitom jedním z jeho potrubí mohly dle aktuálních předpovědí proudit už 1. října tohoto roku. Tomu napovídají i slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, jehož citovala i tuzemská média. Ten ještě před dokončením Nord Stream 2 avizoval, že plyn začne přivádět v nejbližších dnech.

Provoz však ještě musí potvrdit regulátor. Provozovatel plynovodu musí získat licenci, o jejímž udělení bude rozhodovat německý síťový regulátor Bundesnetzagentur.

Hrozí ze strany Ruska politické vydírání?

Klíčovým problémem potrubí Nord Stream je hlavně to, že obchází území Ukrajiny a Polska. Země tak přicházejí o tranzitní poplatky. Stejně tak to znamená snížení diplomatického vlivu.

Německá kancléřka Angela Merkel však varovala, že je nepřijatelné, aby Rusko používalo plynovod prakticky jako „zbraň“ vůči Ukrajině a připustila, že stále existuje možnost, že Německo přikročí k uvalení sankcí na Rusko, bude-li země vyvíjet na Ukrajinu politický tlak.

Proti realizaci plynovodu tak byl dlouho i Washington. Nakonec se však v červenci podařilo s Berlínem uzavřít dohodu, z níž vyplynulo, že k uvalení amerických sankcí nedojde a Nord Stream 2 bude moci být zdárně dokončen.

Jak se k Nord Stream 2 staví Česká republika

  "Ruský mir" tlačí ukrajinu na kraj největší humanitární katastrofa

Plyn z právě dokončeného projektu Nord Stream 2 by měla využívat i Česká republika. Ta se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

Ten vede do Deutschneudorfu, který se nachází na hranicích Česka s Německem. V této lokalitě se napojuje na plynovod Capacity4Gas, jenž prochází přes Ústecký a Plzeňský kraj. V tuzemsku je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu společnost Net4Gas.

České republice některé zdroje predikují značný ekonomický přínos. Je to především kvůli poplatkům za tranzit právě skrze návazné propojky.

ČR tak prakticky střídá veskrze pasivní postoj s aktivní podporou. Nicméně experti varují, že za podporu Nord Stream 2 může ČR „zaplatit“ nelibostí amerického prezidenta a zhoršenými vztahy s USA. Pochopitelně se to však podepíše i na vazbách s Ukrajinou a Polskem.

Kromě politických důsledků však bude mít nový plynovod podle aktuálních předpovědí i značný ekonomický dopad.

Jaký význam bude mít nový plynovod pro Evropu?

Evropa si momentálně uvědomuje, že plyn hraje pro její ekonomiku zásadní roli, neboť loňská zima byla velmi dlouhá a zásoby plynu se vyčerpaly. Nyní se zima blíží opět. Celosvětové hospodářství je navíc ve fázi, kdy se potřebuje zotavit po koronavirové krizi.

Aktuálně je však plynu nedostatek, a to v celé Evropě. Podepsalo se to například na aktuální ceně cukru. Jakmile Rusko obdrží na Nord Stream 2 licenci, mělo by dojít k navýšení dodávek a očekává se snížení velkoobchodní ceny plynu. Ruský Gazprom v současnosti pokrývá třetinu evropského trhu a je největším dodavatelem.

Kontroverzní plynovod tak bezesporu přinese i řadu pozitiv. Někteří odborníci kromě toho dále argumentují tím, že Rusko jednoduše nemůže Nord Stream 2 využít jako nástroj politického vydírání a hrozit přerušováním dodávek, neboť je samo po ekonomické stránce závislé na odbytu této suroviny.

  Biden a Putin. Vzdání se nebo zahájení velké hry?

Nová trasa pro vedení plynu je zároveň kratší a úspornější, čímž se snižuje i emisní náročnost. Také po ekologické stránce má tedy dokončení Nord Stream 2 pozitivní dopad.

Autor: A.B.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com