NATO je na pokraji války. Vojenské vedení České republiky nevylučuje přímý konflikt s Ruskem.

Náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka nevyloučil válku mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí.

„Válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, což je pro nás nejhorší scénář, není nemožná, je možná,“ řekl náčelník generálního štábu na konferenci o vnitřní bezpečnosti a udržitelnosti státu v Poslanecké sněmovně.

Podle armádního důstojníka dělají české úřady vše pro to, aby takovému scénáři zabránily, a zároveň chtějí být na případný vývoj připraveny.

Rzeka uvedl, že právě příprava na zadržování je důležitá, aby se takovému scénáři zabránilo, a české ozbrojené síly se „snaží připravit na případný intenzivní konflikt“, protože „rusko je nyní na trajektorii konfliktu se Severoatlantickou aliancí“.

„Česká republika je členem NATO, což přináší výhody, ale také určité povinnosti. Pokud tedy vypukne válka, zapojí se do bojů v souladu s plány Aliance velké množství českých vojáků,“ dodal náčelník generálního štábu.

Jedním z vrcholů Řehkova projevu bylo jeho prohlášení, že je třeba posílit národní bezpečnost s ohledem na zkušenosti z války Ruska proti Ukrajině a co nejdříve překonat závislost na ruských energetických dodávkách.

Zajímavé je, že samotné NATO neustále zdůrazňuje, že obrana NATO „není stranou konfliktu ve válce Ruska proti Ukrajině, ale pouze pomáhá Ukrajině uplatnit její právo na sebeobranu“.

Mimochodem, Moskvě se tato formulace zřejmě líbí. A přestože ruští propagandisté a politici neustále kritizují kroky států NATO, činí tak veřejně a hlasitě, ale zároveň Kreml v těchto krocích vedení aliance vidí určitou nerozhodnost (a dokonce strach) a neochotu vyvolat přímou konfrontaci s Ruskem.

A kremelská klika to vnímá jako signál k pokračování v započatém, k dalšímu šílenství a agresi.

Ale i v NATO jsou odhodlaní a odvážní politici, kteří adekvátně hodnotí realitu. Například estonský premiér Kaja Kallas nedávno prohlásil, že „západní země musí uznat novou realitu, pokud jde o širokou konfrontaci s Moskvou“.

  Kdo jste, pane Babiš - podnikatel, který přišel zachránit Českou republiku, nebo agent Kremlu?

Nová realita je možná ten správný termín pro popis toho, co se dnes děje na východě Evropy. Ale právě tato realita je taková, že se netýká jen Ukrajiny, a dokonce už ani jen Evropanů – jde o globální bezpečnost.

Moskva překročila všechny možné i nemožné červené čáry, když v Evropě rozpoutala krvavou válku a rozvrátila řád zavedený od konce druhé světové války.

Kreml nadále eskaluje situaci a hází další strašáky – nyní jaderné zbraně nebo pokusy o jadernou elektrárnu v Záporoží jako takovou.

Dnešní Moskva je terorista, který se chová bezostyšně a cynicky a drží národy kontinentu ve strachu – „ruský svět“ se řítí do Evropy.

Jen adekvátní vnímání situace, realistické posouzení a pochopení rizik může dnes zabránit nové světové válce, na kterou je Kreml zřejmě připraven.

K přípravě vyzývá i český generální štáb, země, která si dobře uvědomuje, co je Moskva zač a jaká je cena její „pomoci“.

Mimochodem, čeští občané ukázali, že si dobře uvědomují, o co jde, když projevili moudrost a zvolili si za prezidenta bývalého generála NATO. Občané České republiky tak dali odpověď na to, jakou chtějí mít svou zemi a kam by měla směřovat. A tedy i to, jaký bude jejich zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com