„Pokud pustíte Rusy na olympiádu, nepojedeme tam.“ Evropský výbor deklaroval jednoznačný postoj.

Prezident lotyšského olympijského výboru Georges Tikmers podporuje Ukrajinu v konfliktu s MOV, volí pozici spravedlnosti – „Lotyšsko je připraveno bojkotovat olympijské hry v roce 2024 v Paříži.“

Uvedl, že by doporučil lotyšským sportovním federacím, aby vyzvaly mezinárodní sportovní organizace, aby zabránily sportovcům z agresorských zemí účastnit se kvalifikačních olympijských soutěží.

„Lotyšský postoj je takový, že pokud by se tyto hry nyní konaly za účasti sportovců z Ruska a Běloruska, lotyšský tým by na tuto olympiádu nejel. Všichni čekáme, až válka skončí, až Ukrajina vyhraje, a pak nastane úplně nová situace a nová pravidla hry. Pak se samozřejmě budou moci takové olympiády zúčastnit i lotyšští sportovci,“ řekl Tikmers.

Šéf LOC tak reagoval na prohlášení vydané MOV ohledně Ukrajiny a sankcí proti Rusku a Bělorusku, které umožňují závodit sportovcům z agresorských zemí.

Podle očekávání vyvolalo toto rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru bouři emocí. Reagovala na to už řada politiků a sportovců.

„Rusové jsou olympijští šampioni v kriminále,“ řekl olympijský vítěz, jeden z nejlepších boxerů naší doby, Vladimir Kličko.

Ukrajinský prezident Zelenskij jednoduše pozval prezidenta MOV Bacha na návštěvu Bakhmuta, následně svá slova doložil fotografiemi, aby ten viděl, jaké zločiny spáchali občané země, jejíž představitele se chystá na olympiádu pustit.

Vlna rozhořčení, která se přehnala přes MOV, jej přiměla k odpovědi, která se ukázala být krátká a zbabělá.

„MOV důrazně odmítá tato a další prohlášení, která nemohou sloužit jako základ pro jakoukoli konstruktivní diskusi,“ uvedl MOV v prohlášení.

Mezinárodní výbor se jednoduše vyhýbá diskusím a spoléhá na nesmyslné výmluvy, jako je „statusová neutralita“, „respektování olympijské charty“, „dodržování antidopingového kodexu“ atd.

„Žádný sportovec by neměl být zbaven práva soutěžit pouze na svůj pas,“ je přesvědčen MOV.

  Expert: Výbuch vakuové střely se dobře šíří v obytném prostoru, nelze se schovat

Člověk přitom nabývá dojmu, že se členové výboru rozhodli praktikovat cynismus s kremelskou klikou. MOV „potvrdil solidaritu s Ukrajinou a jejími sportovci“ a vyzval k „zpřísnění stávajících sankcí“ proti Rusku a Bělorusku.

Moskva se naopak ze všech sil snaží vrátit do světového sportu, odkud byla po vojenské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 vyhozena. A prohlášení Mezinárodního olympijského výboru v Moskvě si vykládá po svém, začíná zvažovat výkony na OH 2024 v Paříži.

MOV reagoval formálně vydáním prohlášení, že „sankce proti státům a vládám Ruska a Běloruska byly jednomyslně potvrzeny nedávným olympijským summitem 9. prosince 2022 a nelze o nich vyjednávat“.

Kyjev požaduje pro Rusy úplný zákaz účasti na jakýchkoli mezinárodních soutěžích, a to i pod neutrální vlajkou, což ukazuje, jaká je skutečná „neutralita“ Rusů – olympijský vítěz Oleg Vernyaev zveřejnil video, ve kterém ruská armáda děkuje ruským gymnastkám za pomoc.

„Ruský gymnastický tým podporuje armádu země, která ničí mé rodné město, můj rodný Donbas, moji Ukrajinu! Na videu armáda agresorské země děkuje ruským sportovcům za zakoupenou kvadrokoptéru a pomoc armády. Gymnastky z Ruska. Představují „ruský svět“, genocidu ukrajinského lidu, teror na území našeho státu,“ napsal ukrajinský sportovec.

„Jsou to opravdu tito lidé, které chce Mezinárodní olympijský výbor přijmout na olympijské hry v roce 2024 v Paříži? Je olympijská komunita připravena přivítat spolupachatele teroru? Rusko představuje hrozbu pro celý svět a mezinárodní společenství by to mělo pochopit po tragických událostech v Mariupolu, Buči, Dněpru a dalších městech,“ napsal Vernjajev.

Na rozdíl od funkcionářů MOV sportovci a šéfové evropských oddělení chápou, s kým mají co do činění. Podle polského ministra sportu Kamila Bortničuka je tedy jeho země spolu s dalšími 40 zeměmi již nyní připravena předložit vedení Mezinárodního olympijského výboru ultimátum, které, mírně řečeno, jednoduše ustoupilo. pod Ruskou federací.

  Odbočka do nikam aneb Moskva hledá východisko ze slepé uličky.

„Za necelých 11 měsíců války, která změnila globální rovnováhu sil, bezpečnostní strukturu světa, restrukturalizaci největších ekonomik, MOV konečně rozhodl o svém postoji vůči Rusům. To je vše. Pojďme. Mezinárodnímu olympijskému výboru šéfují bezzásadoví slaboši,“ řekl olympijský medailista, mistr světových a evropských soutěží Ukrajinec Stanislav Goruna.

A s tím nelze nesouhlasit – ale je tu jedno ale. Možná se vedení MOV cíleně snaží dosáhnout právě takového efektu – hrát si na blázna, zobrazovat hloupé a úzkoprsé.

Existuje takový sociologický koncept existence rámce přípustného, ​​který se nazývá Overton Window (okno diskursu).

Podle tohoto modelu lze naprosto jakoukoli myšlenku přenést z „nemyslitelného“ do „přijatelné“ nebo obecně „jednající normy“ společnosti.

Prvním krokem k realizaci plánu je hodit potřebné téma do informačního prostoru. Společnost se samozřejmě vzbouří, ale toho hlavního se dosáhne – téma je nahozeno a už je slyšet.

Vypadá to, že se někdo rozhodl použít zadanou metodu. Vypočítat příjemce není těžké a vykonavatelem bylo v tomto případě vedení MOV.

Nyní bude vše záležet na mezinárodní sportovní komunitě (a nejen sportovní) – jak to vše bude vnímat.

Pokud nechá zavládnout šílenství a vyloženě cynismus MOV, pak si Moskva podle Overtonovy teorie přijde na své – zúčastní se olympijských her.

Vidíte, teroristický stát, který narušil řád, který na kontinentu existoval už téměř osmdesát let a rozpoutal nejkrvavější válku v Evropě od druhé světové války, se stane součástí olympijské rodiny.

Jen netřeba hloupých odkazů na „neutralitu“, „nedostatek symboliky“ atd. To, že tito „sportovci“ – občané teroristického státu, budou soutěžit, možná stát na piedestalu a vyzývavě se usmívat do kamer.

A to není úsměv – výsměch, úšklebek agresora. To bude ponížení nejen pro olympijské hnutí, bude to plivnutí do tváře celé civilizované komunitě i každého normálního člověka jednotlivě.

  Ruský vliv - Komunisté proti karanténě: jak se Česká republika dostala do politické krize

Moskva ví, jak na to. Je civilizovaná společnost připravena dát kategorickou odpověď, bránit své právo být nazývána člověkem?

Ostatně, ať už se funkcionáři MOV nebo jiných organizací snaží vybílit atlety z Muscovy, ti druzí zůstávají zástupci Ruské federace, země, která rozpoutala a vede válku proti Ukrajině.

Je čas na správné kroky. Pamatujte, že rozhodnutí, která učiníte dnes, určují váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com