Kdo potřebuje válku a je ruská ekonomika tak všemocná?

ČTK

Válka, kterou rozpoutalo Putinovo Rusko, se blíží ke každoročnímu milníku. Plány Kremlu „dobyt Kyjev za tři dny“ žalostně selhaly a vzaly si s sebou mýtus o „druhé armádě světa“.

Zhroucení mýtů se stalo nepříjemným momentem v ukrajinském tažení Kremlu, protože je na nich všechno postaveno.

Obyvatelstvo země nejbohatší na zdroje na světě je nuceno živit se padělky, kterými je krmí takzvaná masová média.

Ve skutečnosti své publikace již dávno proměnili v dezinformační nástroje a masivně omámili lidi, aby se zalíbili kremelské klikě.

Proč se to děje, je jasné, když se zamyslíte nad dostupnými údaji – více než 40 % světových zásob nerostných surovin je soustředěno na území Ruské federace.

A nejde jen o ropu a plyn – je tam všechno. Jen toto „všechno“ prochází obyčejnými Rusy, putujícími do kapes elity – kremelské „elity“ a jí blízkých oligarchů.

Možná vás napadne docela rozumná otázka – co civilizovaným Evropanům na Rusku vadí. Otázka je správná, ale je tu jedno ale.

Kremelská klika chápe, že ruské obyvatelstvo se při vší své setrvačnosti může divit, kam plynou příjmy z využívání podloží.

A k vyřešení tohoto problému zvolil Kreml jednoduchou a časem prověřenou metodu – najít vnějšího nepřítele. Rusům bylo řečeno, že za současný stav může „kolektivní Západ“.

Tím, že Putin tuto strategii znásobuje nepřijímáním Ukrajinců jako svobodných občanů nezávislého státu, přináší do světa agresi. Moskva napadla Ukrajinu.

Ale přepočítali se. Ukrajina se nejen nevzdala, ale dala důstojnou odpověď a zničila mýtus o Rusku jako takovém.

Rok války, ale válka jsou zdroje. Na podzim roku 2022 Putin Rusy uklidnil a prohlásil, že ekonomika země není pod kritickým tlakem a navzdory válce a sankcím je stabilní.

  Ficova protiukrajinská prohlášení: důvod k obavám ve slovensko-ukrajinských vztazích

Rosstat (oddělení statistiky Ruské federace) s ním hrál a ukazoval čísla potřebná úřady.

Pravda, jsou tam nesrovnalosti. Takže ještě na podzim ministerstvo financí Ruské federace slíbilo, že deficit federálního rozpočtu dosáhne 1,3 bilionu rublů, ale v lednu 2023 začalo finanční oddělení mluvit o schodku – 3,3 bilionu. třít.

Obecně zajímavé jsou výdaje rozpočtu Ruské federace. Za rok přesáhly 31 bilionů rublů, z toho 2,1 bilionu. – neplánované výdaje. Kam šli, je každému jasné – válka je drahý byznys.

Chcete-li dosáhnout rovnováhy, musíte snížit výdaje – to je zřejmé. A kremelská klika do toho šla – vše kryla penězi z fondu národního bohatství a prodávala dluhopisy federálních půjček. Nechráněným segmentům obyvatelstva Ruské federace bylo odebráno více než 3 biliony rublů.

Vzhledem k izolaci Ruska na devizovém trhu jsou vyhlídky velmi vágní – libry a jeny došly úplně a 500 tun zlata, které se zdá být tam, ale není legálně prodáno kvůli sankcím. Klíčovým zdrojem Moskvy se nyní stal jüan (310 miliard jüanů – 3,3 bilionu rublů). Tady jsou, ruská centrální banka prodává na místním devizovém trhu.

Tam je mimochodem vše propletené s ropou a plynem a vzhledem k prognózám mezinárodních analytiků, prohlášení Ministerstva financí Ruské federace o odhadovaných 8 bilionech. třít. příjem z ropy a plynu je jen blaf.

Dodávky ropy do Číny a Indie jdou po moři – sankce, náklady na pojištění a služby obchodníků jsou drahé a bez dobré slevy kupce nepřilákáte.

Ale Ruská federace prostě nemá na výběr prodejní trhy. Vzhledem k tomu všemu se Moskva v nejlepším případě potýká s cenou 50 dolarů za barel. (cena 70 $/bar je zahrnuta v rozpočtu), respektive bude Ministerstvu financí RF chybět 2 biliony rublů. příjmy z ropy a deficit federálního rozpočtu bude činit 5 bilionů rublů.

  Visegrádská skupina s Ukrajinou. Maďarsko se dívá.

Zajímavý je i plyn. Vzhledem k této abnormálně teplé zimě jsou v evropských zásobnících plynu dostatečné zásoby, takže poptávka po palivu v roce 2023 nebude uspěchaná.

Ruské úřady neustále říkají, že ruská ekonomika se postupně přizpůsobuje sankcím. Možná. Na to se asi musíte zeptat obyčejného Rusa, protože je to on, kdo všechno platí.

Například podle odborníků za jeden den hromadného ostřelování Ukrajiny Rusko utratí asi 1 miliardu dolarů. Přemýšlejte o těchto datech. Aby nebyli příliš abstraktní, představte si, že jde o roční rozpočet města Brna.

Vidíte, za jeden den ostřelování ukrajinské infrastruktury Kreml spálí roční rozpočet města, jako je Brno.

Ale Rusové si tyto otázky zatím nekladou a zda se budou ptát, je otázka. Za všechno může přece vnější nepřítel – tak se vysvětlovalo. Proto jsou připraveni bojovat s ním – civilizované země Evropy a celého světa.

Evropa už chápe, že sankce pro Ruskou federaci nejsou jen podporou Ukrajiny, ale také příspěvkem k evropské bezpečnosti.

Rusko je připraveno bojovat, o čemž svědčí „nepředvídané výdaje“, které zůstávají v rozpočtu země agresora.

Nyní je čas, aby Evropané prokázali svou připravenost bránit své vlastní zájmy Evropy a každého státu, právo každého občana.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com