Česká republika není v bezpečí, řekl ministr Jan Lipavský k připravované bezpečnostní strategii

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) představil novou bezpečnostní strategii pro Českou republiku. Do zajištění bezpečí je podle ministra v současné době nutno investovat.

„Bezpečnost Česka není zadarmo, je potřeba do ní investovat. I proto připravujeme novou Bezpečnostní strategii, jak jsme se zavázali v programovém prohlášení vlády,“ napsal Jan Lipavský před tím, než na semináři v poslanecké sněmovně tuto strategii představil. Na semináři pak poznamenal, že Česká republika není v bezpečí a hrozby přicházejí zvláště z Ruska a z Číny.

Nová Bezpečnostní strategie má podle ministra pomoci s porozuměním hrozbám v současné turbulentní době, jejich provázanosti a vlivu na naši bezpečnost. „Jsme svědky války proti Ukrajině, mocenského vzestupu Číny nebo sílícího vlivu dezinformací,“ dodal Jan Lipavský.

Dokument teď bude projednán v rámci Bezpečnostní rady státu a pak se jím bude zabývat vláda. Poté, co ji vláda projedná, bude strategie zveřejněna. Mělo by se tak stát v dohledné době, Jan Lipavský odhaduje, že nejpozději do léta. Pak bude následovat další krok, a tím bude vytvoření obranné strategie státu, se kterou přijde ministerstvo obrany.

Pro stát jde o vytvoření klíčových dokumentů. Poslední bezpečnostní strategie České republiky vznikla v roce 2015, tedy za zcela jiných bezpečnostních podmínek ve světě. Dokument jasně ukáže, k jak hluboké změně došlo po odchodu Miloše Zemana z funkce prezidenta a Andreje Babiše z křesla premiéra. Orientace na východ, na Rusko a na Čínu, která byla tehdejším dominantním směrem, nebude hrát v české zahraniční politice dominantní roli.

„Vláda si při svém nástupu dala za úkol revidovat bezpečnostní strategii, která nehovoří jasným jazykem a nepopisuje bezpečnostní hrozby, jak v dnešním změněném mezinárodním prostředí existují. Myslím, že je třeba si nalít čistého vína, ta největší rizika přicházejí z Ruska a z mocenského vzestupu Číny. Je potřeba, abychom dokázali o těchto rizicích hovořit,“ řekl novinářům ministr Lipavský.

  Česko bude podle Hamáčka i o Vánocích ve třetím stupni PES

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com