Ruská ropa, ukrajinská krev. Aktivisté připomněli u Unipetrolu, co znamená spolupráce s Putinovým režimem

Skupina Kaputin uspořádala ve spolupráci s iniciativou NE ruské ropě v úterý happening s názvem Ruská ropa = ukrajinská krev. Chtěla upozornit na to, že v uplynulých měsících navzdory ruským zločinům proti Ukrajině vzrostl dovoz ruské ropy do ČR až na 65 %.

Akce se konala nedaleko sídla společnosti Unipetrol. „Vítáme kroky vlády ohledně nahrazení dovozů ruského plynu a zvyšování kapacit pro dovoz neruské ropy. Ale nechápeme, proč představitelé vlády i společnosti Orlen Unipetrol umožňují zvyšování dovozu ruské ropy v posledních měsících. Neuznáváme argument, že je tato ropa levnější – stále totiž pokrývá ruské daňové příjmy, které jsou využívány k dalšímu válčení,“ upozorňují zástupci obou iniciativ.

„Ve veřejném prostoru se opakovaně mluví o nahrazení ruské ropy po dokončení posílení ropovodu TAL v roce 2024. Ale již mnohem méně se mluví o tom, že hned teď bychom mohli a měli snižovat dovoz ruské ropy až ke 30 %, a nikoliv navyšovat nákupy na dvojnásobek. Málo se také ví, že některé německé rafinerie dokonce ani nevyrábějí na plný výkon kvůli tomu, že Německo a také Polsko již zcela opustilo zpracování ruské ropy. My naopak dokonce ruskou ropu navyšujeme – přitom aby měly sankce dopad, musí být co nejrychlejší a co možná nejtvrdší,“ stojí v prohlášení. K tématu vznikla také petice adresovaná ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi.

V polovině května aktivisté ze skupiny Kaputin vyvěšením transparentu na domu, jenž patří rodině ruského zbrojaře, upozornili na pokračující ruskou agresi na Ukrajině. Žádali zabavení domu a apelovali na české úřady, aby důsledněji uplatňovaly sankce vůči ruskému vedení. Akci podpořil také senátor Marek Hilšer, který poslal dopis premiéru Petru Fialovi (ODS) a ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) s výzvou k uplatnění sankcí.

  Ve věku 97 let zemřel potomek šlechtického rodu Zdeněk Sternberg

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com