Experti o zničení Kachovské přehrady. Nejhorší budou příští dva týdny

V noci na úterý došlo na hrázi přehrady Nová Kachovka ke katastrofální explozi. Z vodní nádrže, označované pro svou rozlohu Kachovské moře, nekontrolovaně uniká ohromná masa vody a žene se na níže položené vesnice a města. Jaké budou následky katastrofy, ovlivní ukrajinskou ofenzivu a jak dlouho potrvá, než se situace vrátí k relativnímu normálu?

Něco přes 18 kilometrů krychlových vody, tedy 18 miliard kubíků v této chvíli uniká z protržené přehrady poničené explozí do níže položených oblastí. Hladina ohromné nádrže, více než 40krát větší, než je naše Lipno, klesá každou hodinu o 15 centimetrů. Potrvá celé 4 dny, než se uvolní veškerá zadržovaná voda. Přehradu totiž Rusové před výbuchem úmyslně udržovali napuštěnou co možná nejvíce.

Vlna už dorazila do správního centra Chersonu, kde má vystoupat do výšky 3-3,5 metru. Celkový rozsah zkázy bude nepředstavitelný, nicméně experti už mají poměrně jasno v tom, co v nejbližších hodinách a dnech nastane v nejhůře zasažených oblastech. Jak se to podepíše na osudech zasažených lidí? Je to komplikace pro ukrajinskou armádu? A jak dlouho potrvá, než voda zase ustoupí?

Vojenský analytik Oleg Ždanov uvedl, že bude velký rozdíl mezi situací obyvatel na západním a východním břehu řeky Dněpr. Jak řekl, nyní je hlavním úkolem Ukrajiny záchrana civilního obyvatelstva ze záplavové zóny. To se již aktuálně děje prostřednictvím evakuačních autobusů a připravují se také evakuační vlaky, které mají obyvatele ze zasažených oblastí odvážet pryč, některé patrně až do Lvova na západě země.

Ždanov ale současně konstatoval, že evakuaci a pomoc může jeho země zajistit pouze na území, které kontroluje, což není situace východního břehu řeky. Tamní obce budou podle všeho zasaženy mnohem hůře. „ Na okupovaném území bude hrůza. Protože lidé budou na tuto katastrofu sami,“ myslí si. Katastrofa pak způsobí těžkosti pro zásobování milionů obyvatel Chersonské oblasti a Krymu pitnou vodou.

  Hybridní hrozba: sympatizanti Ruska v Evropě způsobují rozkol civilizovaného Západu

Předseda chersonské oblastní rady Oleksandr Samoilenko informoval, že Dněpr ještě během dopoledne vystoupá na úroveň až 3,5 metru. Takovou situaci už v říjnu minulého roku modelovali také specialisté z ukrajinského výzkumného centra pro geoinformatiku a udržitelný rozvoj. Jejich zpráva uvádí, že k zaplavení celého území dojde za 3-5 dní a celková plocha, která může být pokrytá vodou, bude činit spolu s ústím Dněpru přibližně 1126 km čtverečních. V průměru bude hloubka vody na zaplavených oblastech kolísat v rozmezí od několika desítek centimetrů až po 1,5 metru či více.

Nejhorší situace potrvá podle expertů 5-7 dní a pak by hladina vody v zatopených oblastech měla opět začít klesat. Pokud nepřijdou srážky, potrvá nejméně týden, než ustoupí zcela. Nadále se ale bude držet v oblastech vytvářejících dočasné laguny, v nichž může zůstat zhruba 2 měsíce.

Podle experta informační a poradenské společnosti Defense Express Serhije Žurece bude vojenský smysl této destruktivní operace minimální. Jak uvedl, po vyhození Kachovské vodní elektrárny Rusové doufají v to, že vznikne nárazníková zóna, kterou bude pro ukrajinskou armádu obtížné překonat. Podle něj budou sice zaplaveny oblasti u osady Oleška a část Kinburnského výběžku, které Rusové dlouhodobě drželi, jenže ukrajinská ofenziva bude pokračovat v jiných směrech.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com