Na summitu B9 Česko zastupoval Pavel. „Uvítáme Ukrajinu v NATO,“ zaznělo při zahájení

Hlavy států tzv. Bukurešťské devítky se v úterý sešly v Bratislavě. Českou republiku na summitu zastupoval prezident Petr Pavel. Slovenská prezidentka Čaputová v úvodu zmínila důležitost podpory Ukrajiny. Šéf OSN odsoudil zničení Kachovské přehrady, označil to za otřesný čin.

„Nejlepším způsobem, jak obnovit mír v Evropě, je poskytování pomoci Ukrajině,“ řekla při zahájení summitu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Summitu B9 se kromě hlav států zúčastnil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Ve svém úvodním proslovu odsoudil zničení Kachovské přehrady. „Zničení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny je otřesným činem, který ukazuje brutálnost Ruska a jeho války na Ukrajině,“ řekl s tím, že ohrožuje tisíce civilistů a závažně poškozuje životní prostředí. Oznámil také, že členské země by Ukrajinu uvítaly do NATO. „Všichni spojenci se shodují, že dveře NATO jsou otevřené a že uvítáme Ukrajinu jako člena aliance. Rusko nemá právo veta v tomto směru,“ řekl Stoltenberg.

Na programu jednání byla především diskuze o nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu, včetně oblastí, jako je obrana, výdaje na obranu nebo politika „otevřených dveří“. Vedoucí představitelé si také vyměnili názory na to, jak se země B9 mohou lépe bránit, individuálně i kolektivně, proti hybridním hrozbám.

Bukurešťská devítka, zkráceně B9, je organizace založená 4. listopadu 2015 z iniciativy rumunského prezidenta Klause Iohannise a polského prezidenta Andrzeje Dudy během jejich bilaterálního setkání. Jejími členy jsou Bulharsko, Česká republika, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko. Skupina vznikla především jako reakce na agresivní postoj Ruska po anexi ukrajinského Krymu a následné ruské intervenci na východní Ukrajině v roce 2014. Všichni členové B9 byli buď členy bývalého Sovětského svazu, nebo Varšavské smlouvy vedené Sověty.

Prezident Pavel summitem prezidentů zemí B9 zahájil svou dvoudenní cestu na Slovensko. Odpoledne ho ještě čeká bilaterální jednání s prezidentem Litevské republiky Gitanasem Nausédou. Následně navštíví mohylu generála Milana Rastislava Štefánika. Jde o symbolickou mohylu v místě, kde v roce 1919 tragicky zahynul Milan Rastislav Štefánik s italskou posádkou v důsledku zřícení letadla, ve kterém všichni společně letěli z italského Udine na Slovensko.

  Rusko předvedlo svou vojenskou sílu na přehlídce v Moskvě

Ve středu prezident navštíví vojáky českého kontingentu ve výcvikovém centru v Lešti. Setkat se má také se slovenskou prezidentkou Čaputovou.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com