Ukrajinský oligarcha Medvedčuk založil „Druhou Ukrajinu“. Je útočištěm zrádců a kolaborantů

Dříve vězněný kolaborant a miliardář Viktor Medvedčuk, kterého Ukrajinci vyměnili s Rusy za své zajaté vojáky, si v Moskvě oficiálně zaregistroval spolek pod názvem Druhá Ukrajina. Organizace již proslula řadou nehorázných výroků ve stylu nejhorší ruské propagandy.

Jak uvedlo Rádio Liberty, Medvedčuk si zaregistroval spolek v Moskvě jako veřejnou organizaci se sídlem na Arbatu, což je prestižní adresa v centru ruské metropole. Méně prestižní je ale pověst spolku, ve kterém Medvedčuk podle rádia již dříve shromáždil řadu uprchlých ukrajinských zrádců, šířících protiukrajinské narativy toho nejtěžšího kalibru. Podle ukrajinské televize Kanal 24 se do organizace přihlásili bývalí zaměstnanci proruských televizních kanálů, poslanci obvinění z vlastizrady a další podobné osobnosti.

V rámci tzv. Druhé Ukrajiny tak zaznívají prohlášení, že na Ukrajině vládnou šílení nacističtí násilníci, kteří se v zemi snaží zavést satanismus a bezpráví. Zelenskyj podle jejích stoupenců kromě jiného vede také svatou válku proti Ruské pravoslavné církvi. Hnutí samo je silně proputinovské. Ostatně, jak uvádí sám Medvedčuk, jakmile se Ukrajina navrátí do ruské a běloruské náruče, půjde již jen cestou síly, rozvoje a prosperity.

Medvedčuk inicioval vznik organizace již dříve, nyní ji však oficiálně zaregistroval u ruských úřadů. Součástí veřejně dostupných informací je i sídlo organizace a předseda výkonného výboru, jímž je bývalý novinář Denys Žarkyh, který měl ze země uprchnout v roce 2022 přes Slovensko.

Jak uvádí na svých webových stránkách zmíněná ukrajinská televize, Medvedčukova organizace pořádá v Rusku protiukrajinské akce, například diskuzní kulatý stůl pod názvem „Ukrajinská rusofobie: původ a mechanismy překonávání“. Sám oligarcha byl na Ukrajině držen v domácím vězení poté, co byl obviněn ze zrady a dalších protistátních deliktů. Medvedčuk po začátku ruské invaze uprchl, v dubnu 2021 byl však dopaden ukrajinskou tajnou službou a posléze vyměněn údajně až za dvě stovky ukrajinských válečných zajatců z řad obránců mariupolské ocelárny Azovstal.

  Ruská média vyzdvihují slova Zemana o chybějících důkazech v kauze Vrbětice

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com