Na střední školy má být možné podávat tři přihlášky v elektronické podobě, shoduje se koalice

Příští přijímací zkoušky na střední školy by se měly od těch letošních v mnohém lišit. Žáci devátých tříd by si mohli podat tři přihlášky místo dvou, posílali by je elektronicky a zároveň by střední školy seřazovali podle priority. Zajistit by to měla novela školského zákona a vyhláška, které připravuje vládní koalice.

Koalice dokončuje debaty o podobě příštích přijímacích zkoušek. V počtu přihlášek už má jasno, měly by být tři. Výběr středních škol i nápor na ně se v regionech liší. „Já sám jsem ze Svitav. Vnímám i svoji dceru, která příští rok bude podávat přihlášku, a sám přemýšlím nad tím, jak by vyplňovala čtyři až pět přihlášek,“ okomentoval místopředseda sněmovního školského výboru David Šimek (KDU-ČSL).

Přihlášky by žáci měli podávat elektronicky, nikoliv na papírech jako doposud. „Nejsme spokojeni s tím, co jsme tady všichni zažívali dva a půl měsíce po přijímacích zkouškách. Tady byli deváťáci, kteří neměli svoji školu. Běhali s papírovými zápisovými lístky. To je systém, který chceme odstranit,“ sdělil další místopředseda výboru Pavel Klíma (TOP 09).

Opozice chce spolupracovat

Členové koalice chtějí postupovat poslaneckým návrhem, aby změny platily co nejdříve. Opozice chce spolupracovat. „Za hnutí ANO podporujeme a vítáme myšlenku digitalizace přijímacího řízení. A opravdu doufáme, že se to stihne zrealizovat už na jaře příštího roku,“ poznamenala členka školského výboru dolní komory Jana Berkovcová (ANO).

„Co se týče množství přihlášek, to navýšení ze dvou na tři by mělo být dostatečné. Přeci jenom už by měla být nějaká priorita, kam ty děti chtějí nastoupit,“ uvedl místopředseda výboru Zdeněk Kettner (SPD).

Zdroj: CT24

 

  Příští čtyři týdny budou teplotně průměrné, nejteplejší bude tento týden

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com