Ukrajinská armáda uvedla, že dobyla dvě obce na jihovýchodě země

Ukrajinská armáda dnes uvedla, že dobyla obce Blahodatne a Neskučne na jihovýchodě země. Podle agentury AFP jde o první oficiálně oznámené územní zisky, které si Ukrajina připsala od zahájení protiofenzivy na tomto úseku fronty.

„Slavní vojáci 68. brigády (…) osvobodili obec Blahodatne,“ uvedly ukrajinské pozemní síly na facebooku. Příspěvek doprovodily videem, na němž jsou vidět vojáci s ukrajinskou vlajkou ve zničené budově. Mluvčí ukrajinské armády pro tavrijský úsek fronty Valerij Šeršeň uvedl, že Ukrajinci při osvobození vesnice zajali dva ruské vojáky a bojovníky proruských separatistů.

„Nad Blahodatným zavlála ukrajinská vlajka,“ dodal podle AFP. Vesnice měla před válkou necelých 1000 obyvatel. Blahodatne leží na hranici mezi Doněckou a Záporožskou oblastí na jihovýchodě Ukrajiny, odkud Moskva již téměř týden hlásí silné ukrajinské útoky.

Později jednotka Územní obrany Ozbrojených sil Ukrajiny AREJ oznámila, že osvobodila vesnici Neskučne. Ta se nachází jen několik kilometrů od Blahodatného.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu řekl, že ukrajinská armáda podniká „protiofenzivní akce“ na frontové linii. Neupřesnil však, zda se jedná o velký protiútok, který generální štáb v Kyjevě připravoval několik posledních měsíců.

Zelenského ruský protějšek Vladimir Putin v pátek uvedl, že rozsáhlá ukrajinská protiofenzíva „začala“. Ukrajinským silám se ale podle něj nepodařilo dosáhnout svých cílů.

Ruské ministerstvo obrany dnes podle agentury Reuters uvedlo, že ruské síly za posledních 48 hodin při odrážení neúspěšných ukrajinských útoků zničily nejméně sedm tanků Leopard a pět bojových vozidel pěchoty Bradley.

Ruští vojenští blogeři naopak uvedli, že ukrajinské síly prorazily ruské linie jižně od města Velyka Novosilka a rychle obsadily několik vesnic, zatímco ruské síly ustoupily na výše položená místa. Právě k okolí Velyké Novosilky se nachází obce Blahodatne a Neskučne.

  Nepředvídatelný Putin zvedl laťku a vydírá svět, říká ukrajinský velvyslanec

Tvrzení válčících stran není možné bezprostředně ověřit.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com