CVVM: Více než polovina Čechů věří NKÚ, asi polovina žalobcům a BIS

Více než polovina Čechů má důvěru v Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), zhruba polovina pak důvěřuje Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ) a Bezpečnostní informační službě (BIS) a o něco málo méně než polovina Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Rozdíly v míře důvěry ve vybrané instituce nejsou velké, u všech zkoumaných institucí převládá důvěra nad nedůvěrou. V porovnání s posledním srovnatelným šetřením z července 2021 se mírně zvýšila důvěra v NÚKIB, BIS a NSZ.

Relativně nejvyšší důvěře se z vybraných čtyř institucí těší Nejvyšší kontrolní úřad, důvěřuje mu 55 procent populace, naopak necelá třetina mu nedůvěřuje a zbylých 14 procent respondentů uvedlo, že neví. Nejvyššímu státnímu zastupitelství důvěřuje 52 procent občanů a 35 procent mu nedůvěřuje. Bezpečnostní informační služba má důvěru u 51 procent lidí, podíl nedůvěřujících BIS tvoří třetinu.

Nejníže se z hlediska deklarované důvěry mezi zkoumanými institucemi zařadil NÚKIB, kterému důvěřuje 48 procent. Zároveň měl NÚKIB ale i nižší podíl nedůvěřujících, a to 27 procent. „Podíl těch, kdo se v případě NÚKIB nedokázali rozhodnout, byl prakticky čtvrtinový, což bylo nejvíc ze všech zkoumaných institucí,“ podotkli autoři průzkumu.

V porovnání s průzkumem z července 2021 se důvěra v případě NÚKIB zvýšila o šest procentních bodů, u BIS o pět procentních bodů a u NSZ o čtyři procentní body. Ve všech případech se podíl nedůvěřujících statisticky významně nezměnil, a změny se tak odehrávaly jen v kategorii „nevím“, uvedlo CVVM.

Důvěra ve vybrané instituce se podle podrobnější analýzy zvyšuje spolu se zlepšujícím se hodnocením ekonomické situace v České republice, s rostoucí spokojeností s politickou situací v zemi, se zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti, s rostoucím příjmem domácnosti, s posunem v sebezařazení na škále politické orientace od levice k pravici, se zvyšujícím se stupněm nejvyššího dokončeného vzdělání a se zvyšující se spokojeností s vlastním životem. S rostoucím věkem důvěra k daným institucím naopak klesá.

  Děláte reklamu Putinovi. Dominik Hašek poslal z europarlamentu vzkaz ruským sportovcům

Průzkum provádělo CVVM od 27. března do 22. května. Zúčastnilo se ho 834 obyvatel České republiky starších 15 let.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com