CVVM: Více než polovina Čechů věří NKÚ, asi polovina žalobcům a BIS

Více než polovina Čechů má důvěru v Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), zhruba polovina pak důvěřuje Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ) a Bezpečnostní informační službě (BIS) a o něco málo méně než polovina Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Rozdíly v míře důvěry ve vybrané instituce nejsou velké, u všech zkoumaných institucí převládá důvěra nad nedůvěrou. V porovnání s posledním srovnatelným šetřením z července 2021 se mírně zvýšila důvěra v NÚKIB, BIS a NSZ.

Relativně nejvyšší důvěře se z vybraných čtyř institucí těší Nejvyšší kontrolní úřad, důvěřuje mu 55 procent populace, naopak necelá třetina mu nedůvěřuje a zbylých 14 procent respondentů uvedlo, že neví. Nejvyššímu státnímu zastupitelství důvěřuje 52 procent občanů a 35 procent mu nedůvěřuje. Bezpečnostní informační služba má důvěru u 51 procent lidí, podíl nedůvěřujících BIS tvoří třetinu.

Nejníže se z hlediska deklarované důvěry mezi zkoumanými institucemi zařadil NÚKIB, kterému důvěřuje 48 procent. Zároveň měl NÚKIB ale i nižší podíl nedůvěřujících, a to 27 procent. „Podíl těch, kdo se v případě NÚKIB nedokázali rozhodnout, byl prakticky čtvrtinový, což bylo nejvíc ze všech zkoumaných institucí,“ podotkli autoři průzkumu.

V porovnání s průzkumem z července 2021 se důvěra v případě NÚKIB zvýšila o šest procentních bodů, u BIS o pět procentních bodů a u NSZ o čtyři procentní body. Ve všech případech se podíl nedůvěřujících statisticky významně nezměnil, a změny se tak odehrávaly jen v kategorii „nevím“, uvedlo CVVM.

Důvěra ve vybrané instituce se podle podrobnější analýzy zvyšuje spolu se zlepšujícím se hodnocením ekonomické situace v České republice, s rostoucí spokojeností s politickou situací v zemi, se zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti, s rostoucím příjmem domácnosti, s posunem v sebezařazení na škále politické orientace od levice k pravici, se zvyšujícím se stupněm nejvyššího dokončeného vzdělání a se zvyšující se spokojeností s vlastním životem. S rostoucím věkem důvěra k daným institucím naopak klesá.

  „Bartoš rozdává drogy.“ Proti lživé kampani Piráti nasadí špičkový software

Průzkum provádělo CVVM od 27. března do 22. května. Zúčastnilo se ho 834 obyvatel České republiky starších 15 let.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com