Pokračuje ukrajinská protiofenziva, Kyjev i Lvov čelily ruským útokům

Ukrajinci v rámci své protiofenzivy útočí na třech úsecích fronty. Za poslední den dosáhli určitých územních zisků, uvedl ve svém pravidelném hodnocení bojů na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW).

Postup zaznamenala ukrajinská armáda na východě Ukrajiny, konkrétně u obce Krasnopolivka asi 12 kilometrů severovýchodně od Bachmutu, uvedli američtí analytici s odvoláním na informace proruských válečných blogerů. Ukrajinci tlačí také u Berchivky a Kliščijivky, obcí bezprostředně přiléhajících k Bachmutu.

Na na jihu Ukrajinci postoupili od začátku protiofenzivy před zhruba dvěma týdny místy až sedm kilometrů, přičemž osvobodili 113 kilometrů čtverečních včetně osmi obcí. ISW na základě snímků s rozpoznatelným místem pořízení potvrdil dobytí vesnice Pjatychatky v Záporožské oblasti, o němž předtím informovaly ukrajinské i ruské zdroje.

V oblasti původního průlomu jižně od obce Velyka Novosilka se zřejmě postup ukrajinských sil zastavil. Ruští vojenští komentátoři za poslední den hlásili několik ukrajinských útoků, které se na tomto úseku fronty podařilo Rusům odrazit.

ISW dále s odkazem na britské ministerstvo obrany uvádí, že Rusko zřejmě přesunulo velkou část uskupení sil původně rozmístěného při levém břehu řeky Dněpr do Záporožské oblasti a k Bachmutu, aby jím vyztužilo obranu před ukrajinským protiútokem.

Boje pokračují také okolo Avdijivky, kde podle ISW zaznamenali drobné územní zisky jak Ukrajinci, tak Rusové.
Kyjev i Lvov čelily ruským útokům, nasazena byla protivzdušná obrana

Kyjev i západoukrajinský Lvov v noci čelily dalším ruským útokům, v obou městech zněly exploze a byla nasazena protivzdušná obrana. Protiletecký poplach platil po několik hodin i v řadě dalších regionů Ukrajiny. Uvedly to agentura Ukrinform a ruskojazyčná verze BBC. O tom, že by si útoky vyžádaly zraněné, ukrajinské úřady neinformovaly.

Agentura Reuters noční útoky označila za rozsáhlé a s odvoláním na ukrajinskou armádu napsala, že se podařilo sestřelit 28 ze 30 dronů Šáhed íránské výroby, které Rusko vyslalo. Šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko napsal, že jen u ukrajinské metropole bylo zničeno kolem 20 „cílů nepřítele“.

  Ruská prokuratura žadá 28 let pro dívku obžalovanou z vraždy blogera

Podle agentury Ukrinform šlo o druhý útok íránských bezpilotních letounů na Kyjev od začátku června. Nálet trval více než tři hodiny.

Výbuchy zněly také ve Lvově, který se vzhledem ke své poloze zhruba 70 kilometrů od hranic Polska terčem ruských útoků stává výrazně méně často než ukrajinské hlavní město. „Můžete to všechno slyšet velmi dobře sami. Ve Lvově a v regionu dochází k výbuchům. Zůstaňte v krytu, nebo alespoň na chodbě. Je to důležité!“ citovala ruskojazyčná verze BBC výzvu zdejšího starosty Andrije Sadovyje. Místní vojenské úřady uvedly, že úder zasáhl „kritickou infrastrukturu“ ve městě a způsobil požár.

Výbuchy byly hlášeny i ze Záporožské oblasti, na kterou Rusko podle ukrajinské armády zaútočilo sedmi raketami, které cílily na telekomunikační infrastrukturu a zemědělské objekty.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com