Prigožin tvrdí, že na tábor jeho bojovníků zaútočila ruská armáda. Hrozí vojenský převrat, oponuje Girkin

Soukromá armáda Jevgenije Prigožina Wagnerova skupina v pátek večer přišla s tvrzením, že došlo k raketovým úderům ruských ozbrojených sil na jejich tábory. „Proti táborům ČVK Vagner je zahájen raketový útok. Mnoho obětí. Podle očitých svědků úder přišel z týlu, to znamená, že jej provedla armáda ruského ministerstva obrany,“ informuje skupina na kanálu na sociální síti telegram.

„Vůdce ČVK Vagner (v ruštině se Prigožinovy oddíly používá tato zkratka a jednoduché V, pozn. red.) uvedl, že jeho bojovníci byli zasaženi raketovými údery ruských ozbrojených sil: ‚Zákeřně nás oklamali a snažili se nás připravit o možnost bránit naše domovy a rozprášit Vagnerovu ČVK. Byli jsme připraveni udělat ústupky ministerstvu obrany, odevzdat zbraně a najít řešení, jak budeme od nynějška bránit naši zemi. Tito šmejdi zahájili raketové údery na naše týlové tábory,“ píše skupina na telegramu s tím, že mnoho bojovníků bylo zabito. „Rozhodneme se, jak na toto zvěrstvo odpovíme. Další krok je na nás,“ dodává.

Na oznámení wagnerovců později reagoval separatistický velitel Igor Girkin. „Nemohu nijak komentovat Prigožinovo prohlášení, že došlo k raketovým úderům ruských ozbrojených sil na tábory wagnerovců. Stejně tak nemohu nijak komentovat přiložený videozáznam – není z něj rozumět vůbec nic. Mohu však konstatovat, že země je na pokraji pokusu o vojenský převrat. Kdo ho iniciuje, to zatím není jasné. Není vyloučeno, že o něj usilují obě frakce „vládnoucí strany“, přičemž ta třetí (FSB a Rada bezpečnosti) je neutrální.“

Prigožin sám používá jazyk, který připomíná přípravu na převrat. „Zanedbávají životy vojáků, zapomněli na slovo ‚spravedlnost‘ a my jim ho vrátíme! Ti, kdo dnes zničili naše chlapce, budou potrestáni. Žádám, aby nikdo nekladl odpor, každý, kdo se pokusí o odpor, bude považován za hrozbu a my ho okamžitě zničíme. Žádám všechny, aby zachovali klid, nepodléhali provokacím a zůstali ve svých domovech. Až dokončíme, co jsme začali, vrátíme se na frontu bránit naši vlast. Vypořádáme se s těmi, kdo ničí ruské vojáky, a vrátíme se na frontu! Bude obnovena spravedlnost pro vojáky a poté i spravedlnost pro celé Rusko,“ rozohnil se nedávno na telegramu.

  Ruské útoky na ukrajinskou energetiku byly odvetou, řekl Putin

„Šojgu právě utekl z Rostova, aby nemusel vysvětlovat, proč vzlétly vrtulníky, aby zničily naše lidi,“ dodal Prigožin.

Agentura TASS zprávy o útoku odmítla jako nepravdivé. „Všechny zprávy a videozáznamy šířené na sociálních sítích jménem J. Prigožina o údajném „úderu ruského ministerstva obrany na ‚týlové tábory Vagnerovy ČVK‘ nejsou pravdivé a jsou informační provokací,‘ uvedlo ministerstvo. Ruské ministerstvo obrany rovněž uvedlo, že ruské ozbrojené síly pokračují v plnění bojových úkolů na linii dotyku s ukrajinskými ozbrojenými silami v oblasti speciální vojenské operace,“ píše ruská agentura.

„Putin si je vědom situace, která se kolem Prigožina odehrává, jsou přijímána všechna nezbytná opatření,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle Národního protiteroristického výboru se obvinění šířená jménem Jevgenije Prigožina nezakládají na pravdě: „V souvislosti s těmito výroky zahájila Federální bezpečnostní služba Ruska trestní řízení ve věci výzvy k ozbrojenému povstání. Žádáme, aby byly tyto nezákonné kroky okamžitě zastaveny“.

Jevgenij Prigožin v poslední době často kritizuje vedení země i ruské armády. Naposledy se nechal slyšet, že ruské ministerstvo obrany lže Vladimiru Putinovi o vývoji na frontě. „Šojgu a Gerasimov (náčelník Generálního štábu armády, pozn. red.) mají jednoduchý přístup: lež musí být obludná, aby jí někdo uvěřil. To je to, co dělají,“ prohlásil Prigožin v rozhovoru s ruskými novináři.

Na frontě má podle něj ruská armáda velmi vážné ztráty. „Počet vojáků v jednotkách se snižuje. Jestliže dříve plnila rota úkoly s více než stovkou mužů, nyní je to padesát nebo šedesát. Když klesá početní stav, samozřejmě se zvyšují ztráty na životech bojovníků,“ dodal oligarcha Jevgenij Prigožin, přezdávaný Putinův šéfkuchař. Rusové by prý měli být připraveni na další kolo mobilizace. „Proto musí být muži připraveni. Musí být mobilizováni a vycvičeni. Jinak se to prostě nedá zastavit, pokud není nějaká možnost ukončit válku a vzdát se našeho území,“ uzavřel.

  V americkém Idahu přinesla žačka šesté třídy do školy zbraň. Postřelila dva spolužáky a zaměstnance

Kritika Jevgenije Prigožina a informace o útoku na jeho bojovníky přichází v době, kdy ukrajinská armáda podle všeho provádí ofenzivní operace. Ve čtvrtek podle amerického Institutu pro studium války ukrajinské síly pokračovaly v protiofenzivních operacích na nejméně třech sektorech fronty a údajně dosáhly úspěchů. Na to upozornil i šéf Wagnerovy skupiny, když ve čtvrtek obvinil armádní velení ze zatajování skutečného stavu vývoje bojů na Ukrajině.

V audionahrávce zveřejněné na sociální síti telegram uvedl, že ukrajinské územní zisky jsou značné a že další ukrajinský postup by mohl zvrátit dosavadní úspěchy ruských sil. Informoval o tom ruský nezávislý informační portál The Moscow Times.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com