Šnejdr získal na Evropských hrách stříbro v běhu na 800 metrů

Filip Šnejdr získal na Evropských hrách stříbrnou medaili v běhu na 800 metrů. Na mistrovství Evropy atletických družstev, které je letos součástí multisportovní akce v Polsku, doběhl v Chorzówě druhý v papírově slabším běhu B v čase 1:46,84 minuty. Následný běh A byl překvapivě pomalejší a lepšího času nedosáhl v minulých dnech ani nikdo ze závodníků z nižších divizí, mezi nimiž byl například dvojnásobný medailista z mistrovství světa Amel Tuka z Bosny a Hercegoviny.

Českému týmu po prvním dnu, v němž se uskutečnilo dvanáct ze 37 disciplín, patří v týmovém pořadí šestnáctičlenné divize A čtrnáctá příčka, což by znamenalo sestup. Zatím Čeči nasbírali 77,50 bodu a ztrácejí deset a půl bodu na Norsko a Belgii, které jsou na dvanáctém a třináctém místě. Největší české naděje, jako jsou koulař Tomáš Staněk, tyčkařka Amálie Švábíková nebo dálkař Radek Juška, budou závodit až v dalších dnech. ME družstev potrvá do neděle. V čele jsou zatím Italové, kteří zapsali čtyři dílčí vítězství.

Šnejdr přinesl českému týmu patnáct bodů. Pro osmadvacetiletého atleta, který v Chorzówě zůstal více než sekundu za svým osobním rekordem, je druhé místo největším individuálním mezinárodním úspěchem. Zatím byl jeho jediným cenným kovem na velké akci bronz se štafetou na 4×400 metrů na univerziádě v roce 2017.

Vyhrál Švýcar Ramon Wipfli, který Šnejdra v závěru přespurtoval o jedenáct setin. Naopak český reprezentant udržel o šest tisícin za sebou Turka Mehmeta Celika.

Všichni chtěli od začátku běžet rychle a právě Šnejdr udával tempo. „Trochu jsme si řekli, že za to vezmu já a pak uvidíme, co se stane v průběhu. Ale bylo to strašně těžké, je složité tu první čtvrtku odhadnout, aby se mi to šlo příjemně,“ řekl. Bezprostředně po závodě úplně nemyslel na celkový úspěch. „Určitě ten můj běh byl k poražení. Na druhou stranu jsme si s klukama v závěru pomohli navzájem,“ přemítal.

  Jankto nastartoval gólem obrat Sampdorie proti Veroně

Účastníci běhu A včetně někdejšího vicemistra Evropy Andrease Kramera ze Švédska pak podle Šnejdra závod protaktizovali. „Myslím, že oni mysleli, že to není tak rychlé a že z 53 sekund (na mezičase) můžou běžet pod 1:46. Možná to podcenili,“ přemítal zatím nejpřekvapivější český medailista na těchto Evropských hrách. Individuální medailové ceremoniály v atletice na Evropských hrách nejsou, Šnejdr cenný kov dostane dodatečně.

Další výrazný posun osobního rekordu zaznamenala čtvrtkařka Tereza Petržilková. Poté, co se na nedávném kladenském mítinku poprvé dostala pod 52 sekund, se zlepšila o dalších 44 setin na 51,51. To znamenalo páté místo v závodě, který ovládla nizozemská hvězda Femke Bolová (49,85). „Papírově jsem byla na osmém místě. Jsem pátá v takovém osobáku, to je naprostá fantazie,“ radovala se Petržilková.

Běžela na vnitřním kraji v lepším rozběhu, ale ve druhé dráze. „Tady je super, že je devítidráha, tak jsem neměla mantinel a ve druhé dráze se dá běžet dobře,“ dodala. Jejím dalším individuálním startem bude v úterý Zlatá tretra.

Mistrovství Evropy družstev a Evropské hry v atletice v Chorzówě:

Celkově (po 12 z 37 disciplín): 1. Itálie 141, 2. Británie 131,5, 3. Polsko 127, …14. Česko 77,5.

Muži – 100 m (vítr +0,6 m/s): 1. Ceccarelli (It.) 10,13, …13. Veleba (ČR) 10,48 (-0,5 m/s), 400 m: 1. Ingvaldsen (Nor.) 44,88, …9. Krsek (ČR) 45,75, 800 m: 1. Wipfli (Švýc.) 1:46,73, 2. Šnejdr (ČR) 1:46,83, 3000 m př: 1. Arce (Šp.) 8:25,88, …9. Foller (ČR) 8:38,82, tyč: 1. Vloon (Niz.) 585, …13. D. Bárta (ČR) 530, trojskok: 1. Bocchi (It.) 16,84, …14. Kunt (ČR) 14,18.

Ženy – 100 m (+0,1 m/s): 1. Swobodová (Pol.) 11,09, …10. Maňasová (ČR) 11,44, 400 m: 1. Bolová (Niz.) 49,82, …5. Petržilková (ČR) 51,51, 5000 m: 1. Battoclettiová (It.) 15:25,09, …15. Hrochová (ČR) 16:34,52, koule: 1. Dongmová (Portug.) 19,07, …9. Brzyszkowská (ČR) 16,13, kladivo: 1. Fantiniová (It.) 73,26, …15. Korečková (ČR) 58,37, disk: 1. Pudenzová (Něm.) 66,84, …12. Tichá (ČR) 50,68.

  Tenistka Siniaková si v Bad Homburgu zahraje čtvrtfinále

Švábíková před ME družstev doháněla tréninkové manko po zranění kotníku

Tyčkařka Amálie Švábíková před mistrovstvím Evropy atletických družstev doháněla tréninkové manko po zranění kotníku, který si pochroumala doma na schodech. Bronzová medailistka z halového ME musela deset dní odpočívat a přišla o Odložilův memoriál, což ji přestalo mrzet až při pohledu na vytrvalý déšť na Julisce.

Po vydařené halové sezoně se Švábíkové dařilo i na začátku venkovní sezony, když koncem května na extralize výkonem 461 centimetrů překonala své maximum pod širým nebem. „Byla jsem překvapená, že se mi hned druhým závodem podařilo překonat venkovní osobní rekord,“ řekla dnes novinářům.

Pak ji přibrzdil nečekaný úraz kotníku. „Pospíchala jsem na trénink. Máme doma kluzké, dřevěné schody. Uklouzla jsem, měla jsem ho pohmožděný. Nic hrozného,“ vyprávěla. Nepotřebovala fixaci, ani berle. „Léčilo se to klidem. Samozřejmě je to nepříjemné. Připravovali jsme se na Memoriál Josefa Odložila, který jsem kvůli tomu musela odložit,“ posteskla si.

V první chvíli nesla těžce, že přišla o největší pražský závod, ale pak ji to přešlo. „Na začátku jsem to dost oplakala. Mrzelo mě to, měla jsem tam celou rodinu, závodila mladší ségra, mohly jsme závodit spolu. Když jsem viděla, jaké měly počasí, bylo mi holek líto. O to míň to bolelo, že jsem tam nemohla závodit,“ uvedla třiadvacetiletá atletka.

Po zranění absolvovala mítink zlaté kategorie Kontinentální tour v Turku, kde skončila šestá výkonem 446 centimetrů. „Očekávala jsem, že předvedu lepší výkon, ale výpadek byl znát. Určitě to mohlo být lepší, kdybych neměla desetidenní výpadek,“ poznamenala. „Po Turku jsem měla jet ještě na jeden mítink do Francie, ale zrušili jsme to, abych dohnala ztrátu deseti dnů, kdy jsem nemohla trénovat, a abych přitrénovala před mistrovstvím Evropy družstev a Zlatou tretrou,“ doplnila.

  Světový pohár Mini finále. Čas na shrnutí.

Teď už se cítí dobře. „Přidali jsme dva technické tréninky. Vložili jsme tam rychlost, speciálnější sílu, věřím, že jsem připravená,“ prohlásila před sobotní soutěží. Ta bude specifická, protože na ME družstev mohou mít atleti ve vertikálních skocích jen čtyři nezdařené pokusy, čtvrtým křížkem pro ně soutěž skončí. „Úplně mi vypadlo, že tohle pravidlo je. Zjistila jsem to až včera na poradě, kdy nám to zdůrazňovali, že máme pouze čtyři křížky. Ale do každého závodu jdu s tím, že je třeba skákat na první pokusy, protože to může rozhodovat o celkovém výsledku. Budu myslet na to, abych vybojovala co nejvíc bodů pro tým, abych nevypadla kvůli čtyřem křížkům,“ komentovala to Švábíková.

Na Evropských hrách se rozdělují i individuální medaile. Zohledňuje se ale při tom pořadí napříč divizemi, přičemž v té druhé zvítězila Slovinka Tina Šutejová výkonem 470 centimetrů. „To je další pravidlo, které jsme se dozvěděli včera na poradě. Já jsem vůbec nevěděla, že se to bude počítat ze všech divizí. Byli jsme z toho dost zaskočení, ale je třeba s tím počítat. 470 je super výkon, uvidíme, co s holkama předvedeme,“ dodala Švábíková.

Týmovou soutěž má ráda. „Je to trošičku závazek, protože vás to svazuje, že musíte nějaké body vybojovat. Ale je to závazek jako každý jiný, budu se snažit koncentrovat jako pokaždé. Tlak tam samozřejmě trochu je, ale to je i na velkých individuálních soutěžích,“ dodala někdejší úspěšná juniorka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com