K jaderné katastrofě je jen krůček, řekl šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov

Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov v rozhovoru pro britské vydání The New Statesman řekl, že je přesvědčen, že Rusové mají plně připravený plán na poškození Záporožské jaderné elektrárny a že jaderná katastrofa nikdy nebyla tak reálná jako v současné době.

„Plán na vyhození elektrárny byl plně rozpracován a schválen. Jediným prvkem, který chybí, je příkaz k jeho provedení. Pak se to může stát během několika minut,“ prohlásil Kyrylo Budanov.

Chladicí systém elektrárny je prý zaminován ruskými jednotkami. V případě jeho zničení se jaderný reaktor může roztavit za deset hodin až 14 dní.

Ukrajinská rozvědka podle jeho informací zjistila, že ruští vojáci přesunuli vozidla naplněná výbušninami ke čtyřem ze šesti energetických jednotek. Není známo, zda Mezinárodní agentuře pro atomovou energii byl během návštěvy 15. června udělen přístup k těmto blokům.

Podle Kyryla Budanova by rozkaz k teroristickému útoku proti elektrárně mohl být vydán v případě „porážky ruských okupačních vojsk na levém břehu Dněpru“. Rusko totiž podle jeho názoru zvažuje vytvoření jaderné katastrofy jako pojistky v případě dalšího postupu ukrajinských obranných sil.

Zároveň však podle Budanova hrozí, že Putin může vydat rozkaz ke zničení jaderné elektrárny jako preventivní opatření s cílem zastavit útočnou operaci Ukrajiny a zmrazit tak frontovou linii v současné podobě.

Budanov zároveň řekl, že v ukrajinských zpravodajských a vládních kruzích panuje zklamání, že globální reakce na zničení přehrady vodní elektrárny Nová Kachovka byla natolik slabá, že by mohla z ruské strany vyvolat další taktiku spálené země.

Zdroj: Forum24

  Armáda USA létá nad Gazou s drony ve snaze najít rukojmí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com