Europoslanec Zdechovský – Ukrajina hlavní partner NATO a budoucí plnoprávný člen

Summit NATO ve Vilniusu je příležitostí vyslat Rusku nový signál, že Aliance bude i nadále podporovat Ukrajinu v jejím boji za úplné osvobození území. Ukrajina je klíčovým partnerem NATO a pracuje se na jejím plnohodnotném členství v alianci.

V komentáři pro Guildhall to uvedl Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu a člen zvláštního výboru pro zahraniční vměšování včetně dezinformací.

„Summit NATO ve Vilniusu je novou příležitostí ukázat Rusku, že NATO bude i nadále podporovat Ukrajinu v jejím boji za osvobození území. Jasně jsme se rozhodli, že Ukrajina je naším nejlepším partnerem, a pracujeme na plném členství. NATO je jednotné a vidí hrozby, které představují Rusko a Čína,“ uvedl politik.

„Ruská agrese byla základem pro žádosti Finska a Švédska o vstup do Severoatlantické aliance. Obavy z možného konfliktu sjednocují demokracie, které si uvědomily důležitost bezpečnosti svých občanů a také to, že pouze NATO může poskytnout záruky této bezpečnosti,“ dodal.

„Doufal jsem, že na summitu ve Vilniusu přivítáme také nového člena, Švédsko, ale je pravděpodobné, že tento vstup nebude schválen. Je však pozitivní, že se NATO rozrůstá a posiluje,“ shrnul Tomáš Zdechovský.

Připomeňme, že před summitem NATO ve Vilniusu místopředseda britského parlamentu Roger Gale rovněž uvedl, že summit NATO ve Vilniusu by měl připravit konkrétní cestu pro členství Ukrajiny v NATO

Již dříve německý Bundestag vyzval k tomu, aby byl Ukrajině již na summitu ve Vilniusu poskytnut MAP a časový plán vstupu do NATO. Poslanec CDU/CSU a člen výboru pro zahraniční vztahy Roderich Kiesewetter uvedl, že země podporující Ukrajinu by měly přestat pouze vyjadřovat lítost v reakci na nové válečné zločiny Ruska, proti Rusku je zapotřebí silová odpověď. Takovou odpovědí by podle něj měl být plán členství v NATO a harmonogram vstupu do aliance, který Ukrajina již obdržela na summitu ve Vilniusu.

  ČT: U Českého domu v Moskvě úřady odstranily plot, MZ protestuje

Také bývalý litevský premiér Andrius Kubilius vyzval, aby Ukrajina obdržela oficiální pozvání ke vstupu do NATO buď na summitu ve Vilniusu, nebo alespoň na summitu ve Washingtonu v roce 2024. Takové pozvání by bylo signálem jak pro Ukrajinu, tak pro Moskvu, že pro jejich imperiální ambice není žádný důvod, Ukrajina opustila oběžnou dráhu Ruské federace.

Magnus Jakobson, člen koaliční Křesťanskodemokratické strany, ve švédském parlamentu prohlásil, že summit NATO ve Vilniusu nesmí skončit jen u slov, Ukrajina musí dostat záruky, že se po vítězství ve válce stane členem aliance.

Summit Severoatlantické aliance (NATO) v litevském hlavním městě Vilniusu se bude konat 11. a 12. července.

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com