Víkendové počasí ovlivní déšť. Meteorologové varují před sobotními bouřkami

irozhlas.cz

Na víkendové počasí bude mít vliv déšť. V sobotu navečer se místy objeví bouřky. Pršet bude až do nedělního večera, kdy srážky postupně ustanou. Meteorologové v pátek odpoledne vydali výstrahu před bouřkami pro většinu území Čech. Platí pro střední pás území, a to od sobotního večera a v noci na neděli.

Pátek

V pátek bude většinou oblačno, místy polojasno. Od jihozápadu se objeví místy přeháňky, ojediněle i bouřky. K večeru oblačnosti ubude a srážky ustanou. Nejvyšší teploty se vyšplhají v nejteplejších oblastech až na 24 °C, na horách v 1000 metrech na 16 °C.

„Čekejme mírný vítr od západu, během noci pak očekáváme skoro jasnou až polojasnou oblohu,“ popisuje pro iROZHLAS.cz Filip Smola z Českého hydrometeorologického ústavu.

Sobota

V sobotu bude polojasno až skoro jasno. Ranní teploty očekávají meteorologové nízké, od 13 do 9 °C, doprovázené ojedinělým výskytem mlhy. V průběhu dne se ale vyšplhají někde až na 28 °C.

Později odpoledne začne od západu přibývat oblačnosti na studené frontě a večer se objeví v Čechách přeháňky a místy bouřky. „V bouřkách se mohou vyskytnout i nárazy větru s rychlostí kolem 75 kilometrů za hodinu a přívalové srážky kolem 40 mm. Na bouřky je vydána výstraha s nejnižším stupněm nebezpečí pro většinu území Čech,“ říká Smola.

„Studená fronta dorazí až večer kolem osmé hodiny, a tak mohou lidé přes den v klidu vyrazit na výlet. Na Moravu a do Slezska dorazí bouřky až v noci na pondělí,“ dodává.

Neděle

Nedělní počasí ovlivní studená fronta ze sobotního večera a noci, lze očekávat zvětšenou oblačnost, tedy až zataženo. Na většině území Česka se vyskytnou přeháňky nebo déšť, místy i bouřky. „Bouřky budou doznívat se soboty, mohou být silnější,“ objasňuje meteorolog. V Čechách bude k večeru ubývat oblačnost a ustanou také srážky.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat okolo 20 až 24 °C, nejnižší mezi 14 a 18 °C. Zeslábne také vítr.

  Babiš, nebo koalice? Volby budou těsné, rozhodnout mohou preferenční hlasy

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com