Babiš hájí zájmy Maďarska a Orbána, sám neprosadil nic. Fiala odmítl kritiku šéfa hnutí ANO

Ať si každý srovná, co jsem prosadil já a co prosadila Česká republika v době mé vlády s tím, co prosadil Andrej Babiš. Neprosadil nic. Tak reagoval premiér Petr Fiala (ODS) na slova poslance Andreje Babiše (ANO), který na pátečním jednání sněmovny ministerského předsedu osočil z toho, že nehájí české zájmy, lže a je neschopný. Podle Fialy je Babiš mentálně závislý na maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi a stojí proti zájmům České republiky.

„Dnes vidím dvě věci. Za prvé – a ono se to potvrzuje neustále – Andrej Babiš vůbec nerozumí procesům, které se v Evropě odehrávají. Tomu, kde se rozhoduje, jak se rozhoduje, a proto také není schopen vytvářet koalice a proto také ty jeho výsledky jsou tak tristní, jak jsou,“ prohlásil Fiala na tiskové konferenci po dvoudenním summitu prezidentů a premiérů členských zemí Evropské unie v Bruselu.

„Druhá věc, kterou vidím zcela jasně, je zahraničně-politická. Řekl bych až mentální závislost Andreje Babiše na Viktoru Orbánovi. A to je smutné. Viktor Orbán tady hájí zájmy Maďarska, a to já respektuju. Byť se mi ten způsob nelíbí, ale respektuji to, na to má právo. Ale to nejsou zájmy České republiky. Andrej Babiš ukazoval i ve své politice, že je zcela závislý na Viktoru Orbánovi,“ pokračoval český premiér.

Fiala následně řekl, že hájí zájmy České republiky, a proto nemůže blokovat rozhodnutí, která jsou ve prospěch naší země. „Dokonce, kde se nám podaří prosadit formulace, které my potřebujeme a které my chceme. Takže to, co říká Andrej Babiš, nelze brát vážně. A bohužel to potvrzuje, že on hájí zájmy Viktora Orbána a Maďarska, a to dnes znamená, že stojí proti zájmům České republiky. Tak jednoduché to je,“ doplnil ministerský předseda v Bruselu.

  Očkovaní Češi budou smět do Chorvatska rok od závěrečné dávky, uvedl Kulhánek

Babiš neví, co říká

Český premiér tak reagoval na dotaz novinářů, jak vnímá slova Andreje Babiše na pátečním jednání poslanecké sněmovny. Šéf hnutí ANO Fialu opět vyzval, aby blokoval unijní reformu migračních pravidel po vzoru Maďarska a Polska. Babiš migrační pakt označil ve svém zhruba padesátiminutovém projevu za skandální a mířící proti bezpečnosti Česka. Zároveň prohlásil, že ministerský předseda nehájil na nynějším summitu české zájmy, lže a je neschopný. Fialu pak označil za nejprolhanějšího premiéra v historii této země, který nemá koule a není lídr.

Ministerského předsedy, který se kvůli summitu v Bruselu pátečního jednání sněmovny nemohl účastnit, se zastal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj Babiš buď neví, co říká, nebo hájí cizí zájmy. Fiala podle Rakušana vyjednal to, že Česká republika by měla obdržet kvůli uprchlické vlně z Ukrajiny další finanční podporu. „Polsko a Maďarsko ovšem z vnitropolitických důvodů blokovaly celou noc přijetí těchto závěrů,“ vzkázal Rakušan. „Polsko a Maďarsko na této Evropské radě jednají proti českým národním zájmům,“ zdůraznil ministr vnitra ve sněmovně.

Summit skončil bez dohody

Dvoudenní summit EU v Bruselu nakonec skončil bez shody na společném závěrečném prohlášení o dalším postupu Evropské unie v otázce migrace. Lídrům ostatních zemí se nepodařilo přesvědčit premiéry Polska a Maďarska, aby přestali dohodu blokovat požadavkem na zmínku o jednomyslném rozhodování v otázkách migrace. Podle premiéra Fialy je výsledek zklamáním, protože závěry obsahovaly příslib finanční podpory zemí přijímajících velké množství ukrajinských uprchlíků.

Maďarský premiér Orbán a jeho polský kolega Mateusz Morawiecki přijeli na summit s kritikou reformy, kterou státy většinovým hlasováním schválily začátkem června. Konzervativním vládám obou zemí se nelíbí princip, na jehož základě mají všechny státy unie povinně pomáhat zemím přetíženým velkým počtem žadatelů o azyl. Buď tím, že část z nich přijmou, nebo finanční či materiální podporou. Oba lídři proto ve čtvrtek i pátek přesvědčovali kolegy, aby do závěrů summitu přidali zmínku o jednomyslnosti, kterou podle nich summity podpořily již v minulých letech.

  Pavel: Česko podporuje reformy OSN, lze to dělat pouze zevnitř organizace

Další politici v čele s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, která zmíněnou reformu označuje za úspěch své země, se snažili přesvědčit duo kolegů ke změně názoru. O schválení závěrů stál i Fiala, podle něhož se do nich Česku podařilo prosadit zmínku o finanční podpoře zemí přijímajících ukrajinské uprchlíky.

„Jsem rád, že konečně to ostatní evropské státy naplno uznávají, objevuje se to v závěrech, ale potom tyto závěry kvůli pozici Polska a Maďarska nejsou přijaty. Tak to já považuji za ne úplně dobrý signál,“ prohlásil po jednání Fiala. Lídři Polska a Maďarska, s nimiž česká vláda v jiných otázkách spolupracuje, podle něj ve věci migrační reformy postupovali proti českým zájmům. Mezi země hradící část nákladů na ukrajinské uprchlíky z unijních peněz přitom patří vedle Česka i Polsko.

Podle diplomatů ke změně postoje Budapešti a Varšavy nepomohlo ani páteční oddělené jednání Meloniové s Orbánem a Morawieckým. Předseda Evropské rady Charles Michel předložil během dvou dnů celkem šest různě upravených verzí závěrů ve snaze docílit jejich schválení. Text, který hovořil mimo jiné o pokračování spolupráce se zeměmi původu migrantů či boji proti pašerákům lidí, nakonec summit nepřijal. Michel jej formálně zveřejnil jako své vlastní prohlášení podpořené 25 státy, které však není na rozdíl od jednomyslného postoje summitu závazné.

V Michelově dokumentu zůstala i Fialou zmiňovaná výzva Evropské komisi, aby pokračovala v mobilizaci existujících fondů EU na podporu dočasné ochrany, kterou požívají výhradně uprchlíci z Ukrajiny. Podobná formulace se přitom objevila v jiné části závěrů týkajících se přímo Ukrajiny, na níž se summit shodl již ve čtvrtek.

Podle Fialy v pátek předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přislíbila, že se unijní exekutiva bude zabývat i návrhy dalších možností, jak omezit počet žadatelů o azyl v EU. Česko podle premiéra spolu například s Rakouskem patří do skupiny zemí vedené Dánskem, která navrhuje vyřizovat azylové žádosti mimo území EU či navracet neúspěšné žadatele do tranzitních zemí. Některé unijní státy však dávají najevo obavy z možného porušení azylových předpisů a podobným postupům se brání.

  Každého, kdo se vrátí z Itálie, čeká dvoutýdenní karanténa. V Česku je už 18 lidí s koronavirem

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com