Ukrajina by měla vstoupit do NATO co nejdříve a bez programu MAP – prohlášení západních expertů a diplomatů

46 renomovaných západních odborníků, vojenských důstojníků a diplomatů, včetně bývalého náměstka ministra zahraničí USA Stephena Beagina a zvláštního zástupce ministerstva zahraničí USA pro Ukrajinu Kurta Volkera, podepsalo v předvečer summitu NATO ve Vilniusu dopis, v němž vyzývají k tomu, aby Ukrajina co nejdříve získala plán vstupu do NATO.

Informoval o tom ukrajinský deník Európska pravda s odkazem na server Politico, kde byl dopis zveřejněn.

„Ve Vilniusu by Aliance měla co nejdříve představit plán, který jasně povede ke členství Ukrajiny v NATO. Stejně jako v případě Finska a Švédska může tento proces obejít Akční plán členství, a to vzhledem k úzké a trvalé spolupráci mezi NATO a Ukrajinou,“ píše se v dopise.

Autoři upozorňují, že setrvávání Ukrajiny v šedé zóně nejistoty provokuje ruskou agresi, zatímco Putin se dosud nevzdal svého cíle zavést nad Ukrajinou kontrolu.

Signatáři dopisu vyzvali k přijetí opatření, která zajistí, že Ukrajina vyhraje válku, získá zpět plnou kontrolu nad svými mezinárodně uznanými hranicemi z roku 1991 a stane se plnohodnotnou součástí bezpečnostních a hospodářských opatření, která v letech 1945-2014 „učinila z Evropy kontinent míru, prosperity a spolupráce“.

„Transatlantické společenství může být stabilní a bezpečné pouze tehdy, když bude Ukrajina bezpečná. Vstup Ukrajiny do NATO, splnění slibu daného na summitu NATO v Bukurešti v roce 2008, k tomuto cíli přispěje,“ uvádí se v dopise.

Poznamenali také, že hlavy států a vlád NATO by měly jednoznačně vyjádřit podporu Aliance Ukrajině a přání Kyjeva obnovit svou suverenitu a územní celistvost v hranicích z roku 1991.

„Měli by také zdůraznit svou připravenost poskytnout Ukrajině zbraně – včetně raket dlouhého doletu, jako jsou ATACMS, západní stíhačky a tanky – v dostatečném množství, aby zajistili vítězství na bojišti,“ zdůraznili autoři dopisu.

Podle jejich názoru by to prokázalo jednoznačný závazek spojenců k vítězství Ukrajiny a vyslalo jasný signál Moskvě, že její vojenská situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, čím déle bude konflikt pokračovat.

  Nová vláda České republiky a její schopnost vymanit se z ruského vlivu

Signatáři se domnívají, že hlavy států a vlád NATO by měly pověřit Radu NATO na stálém zasedání, aby vypracovala doporučení ohledně načasování a způsobu procesu přistoupení Ukrajiny k NATO, o němž by bylo rozhodnuto na příštím summitu NATO ve Washingtonu v roce 2024.

V zájmu posílení bezpečnosti Ukrajiny před jejím vstupem do NATO by podle dopisu měly Aliance a Ukrajina ve Vilniusu vytvořit partnerství pro odstrašení a obranu, v jehož rámci spojenci poskytnou veškeré potřebné zbraně, výcvik, vybavení, zpravodajské služby a další podporu, zatímco Ukrajina bude pokračovat v přijímání nezbytných kroků k urychlení své integrace do Aliance a jejích velitelských struktur.

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com