USA se rozhodují, zda Ukrajině poskytnou rakety ATACMS s doletem 300 kilometrů

Jak uvádí deník The New York Times, probíhají v americké administrativě prezidenta Joea Bidena diskuse, za jakých podmínek a kdy dodat Ukrajině rakety s doletem okolo 300 kilometrů. Mělo by se jednat o střely typu země-země.

Jak deník v článku připomíná, Velká Británie střely dlouhého doletu Storm Shadow vyslala na Ukrajinu již v květnu a Francie nyní přislíbila dodávku vlastních raket SCALP. Spojené státy však zatím stále váhají, zda se k této skupině připojit a rakety s dlouhým doletem napadené Ukrajině poskytnout.

„Ve světle situace a protiofenzivy, kterou Ukrajina vede, jsem se rozhodl zvýšit dodávky zbraní a vybavení a poskytnout Ukrajincům možnosti hlubokého úderu,“ řekl francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý po příjezdu do Vilniusu, litevského hlavního města, na výroční summit NATO.

Ono váhání je způsobeno hlavně faktem, že „americký arzenál těchto raket je relativně malý a stávající rakety jsou rozmístěny jinde, včetně Korejského poloostrova“. Od vývoje rakety v 80. letech bylo vyrobeno jen asi 4000 ATACMS, uvedla mluvčí společnosti Lockheed Martin, která rakety vyrábí. Podle Pentagonu navíc Ukrajina v tuto chvíli tento typ raket nepotřebuje.

Kyjev však opakovaně o rakety s dlouhým doletem žádá a své spojence ujišťuje, že je nepoužije k úderům na ruské území, ale výhradně na území, které ruští agresoři okupují na Ukrajině.

Podle The New York Times mohou nyní Spojené státy buď následovat příkladu spojenců a převést své ATACMS, nebo naopak od této myšlenky upustit, a to právě proto, že Kyjev již obdržel řadu raket dlouhého doletu z Velké Británie a další dorazí z Francie.

Podle ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova potřebuje jeho země více zbraní, protože v důsledku probíhající protiofenzivy se tenčí zásoby munice. „Jsem si naprosto jistý, že všechno, co je teď nemožné, bude možné,“ řekl novinářům s ohledem na dodávky ATACMS.

  Ukrajinci musí mít právo rozhodnout, zda chtějí patřit k Západu, míní Lipavský

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com