Nechystáme se dělat zásadní změny. Konsolidační balíček je nutný a odpovědně připravený, řekl Fiala

 

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu zúčastnil debaty Deníku, ve které mluvil o vládním konsolidačním balíčku, který má tento týden projednávat sněmovna. Vláda i její předseda si během úterní mimořádné schůze vyslechli řadu výtek z řad opozice. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dokonce vyzval Fialu k odchodu. Podle premiéra jsou ale navržená opatření nutná a promyšlená.

Vláda si v úterý kvůli konsolidačnímu balíčku i úpravě penzí vyslechla na svou adresu řadu kritiky. Andrej Babiš ji dokonce vyzval k odchodu. „Já myslím, že největší zdraví pro všechny, pro nás, pro občany České republiky, nejvíc ozdravné by bylo, kdyby tahle vláda okamžitě odešla,“ prohlásil. Jeho nápad se setkal s potleskem opozičních poslanců. „To by bylo nejvíc ozdravné pro všechny a byl by svatý klid. A potom pan premiér říká: Ozdravný balíček potřebujeme, abychom Českou republiku dostali zpátky do formy. Jo. Ale ona byla ve formě, když jsme vám předávali klíč. V prosinci 2021 byla ve skvělé formě a to jsme zažili peklo s tím covidem. My jsme dva roky nemohli vlastně normálně fungovat. My jsme nemohli investovat, my jsme nemohli dělat pořádně nic. Jenom jsme zachraňovali,“ pokračoval.

Podle Babiše nemá teď smysl o balíčku jednat, protože ministři „nevědí, co chtějí“. Navrhl vzít si na dva měsíce neplacené volno a vládě doporučil, aby přišla s novým programovým prohlášením a znovu požádala o důvěru sněmovny.

Fiala ale řekl, že se nechystají v balíčku dělat zásadní změny. „My se nechystáme dělat žádné zásadní změny v konsolidačním balíčku. Ten je nutný, nezbytný, odpovědně připravený, s promyšlenými dopady,“ připomenul premiér. Také ale řekl, že nejsou neomylní a mohou udělat chybu, proto jsou připraveni o tom jednat. Změny jsou ale možné pouze za podmínky, že se na nich shodnou všechny koaliční strany.

  V CHKO Kokořínsko hořel ve středu les, hasiči vyhlásili druhý poplachový stupeň

Podle místopředsedkyně sněmovny Kláry Dostálové (ANO) přijde průměrná rodina se dvěma dětmi, kde otec je drobný živnostník a matka prodavačka, kvůli ozdravnému balíčku o 87 200 korun ročně. Řekla to během úterní mimořádné schůze sněmovny. „Nemohu připustit, aby se tato čísla zakládala na realitě. To je stejné strašení, jaké jsme slyšeli od téže opozice, že benzín bude stát 100 korun, že tady zkrachují firmy, že nebudeme mít čím topit. Nic z toho se neděje,“ reagoval Fiala.

Opatření podle něj pocítíme všichni, ale velmi málo. „Ten balíček je koncipován, abychom nezasáhli žádnou profesní, zájmovou skupinu, abychom nikoho neohrozili, ale abychom se všichni nějakou měrou a trošku podíleli na tom, abychom spravili veřejné finance a nežili na dluh.“

Schodek státního rozpočtu byl za červen 215,4 miliardy korun. To je o 56 miliard méně než za květen, kdy schodek činil 271,4 miliardy korun. Červnová čísla podle premiéra ukazují, že předpokládaný schodek pro rok 2023 Česká republika dodrží, nebo se mu bude blížit. „Teprve léto nám ukáže, jestli plníme rozpočet tak, jak byl naplánován, pořád věřím tomu, že rozpočet dokážeme dodržet,“ uvedl s tím, že je opatrný v hodnocení a musíme počkat na září.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com