Změnili Ukrajinci taktiku? Útoky jsou častěji vedeny do týlu ruských jednotek

Události posledních dní naznačují, že ukrajinské jednotky poněkud pozměnily způsob boje s ruskými okupanty. Cílem je v tuto chvíli zničení nepřátelské techniky a živé síly, které bude poté následováno osvobozením daných území.

„Ozbrojené síly Ukrajiny v současné fázi ofenzivy sázejí na zničení nepřátelské živé síly a techniky a osvobození území bude následovat po vyčerpání obrany Ozbrojených sil Ruské federace. Jednáme klidně, rozvážně, krok za krokem,“ prohlásil Oleksij Danilov, tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny.

Někteří vojenští experti to chápou jako změnu taktiky a strategie, ovšem ukrajinští představitelé tvrdí, že celá operace byla od samého počátku koncipována přesně tímto způsobem.

Podle serveru Meduza jsou však jisté změny patrné. Zatímco počátkem června se ukrajinská armáda pokusila prorazit ruskou obrannou linii prudkým útokem obrněných jednotek, od druhé poloviny měsíce se zaměřuje na údery proti ruským týlovým oblastem a na opevněné body, a to s využitím pěchoty podporované dělostřelectvem.

Na sociálních sítích se v posledních dnech objevuje množství videí zaznamenávajících útoky na muniční sklady v ruském týlu, ale také na postavení ruského dělostřelectva či protivzdušné obrany.

Na tento způsob boje zareagovali i Rusové a snaží se ničit ukrajinský týl za pomoci sebevražedných dronů či raket. Kromě toho i nadále záměrně ostřelují civilní cíle, jako to dělali po celou dobu války. Navíc se ruské jednotky na některých místech fronty pokoušejí o vlastní protiofenzivu, zřejmě s cílem přitáhnout sem ukrajinské zálohy z jižních částí fronty či od Bachmutu, kde ukrajinská armáda sice pomalu, ale stále postupuje.

Rusům jde o to, zvláště oslabit ukrajinské jednotky u Bachmutu. Speciální pozornost je pak věnována prostoru u Kliščijivky, kde byl ještě před ruským vpádem na Ukrajinu vybudován mohutný opevněný systém, který v prosinci dobyli Prigožinovi žoldáci. V současnosti se ukrajinské síly snaží toto opevnění dobýt zpět. Probíhají zde tvrdé boje, ale jejich výsledek není zatím ještě znám. Pokud se podaří Kliščijivku osvobodit a obsadit okolní výšiny, budou moci Ukrajinci zaútočit na Bachmut i z jihu a odříznout ruské zásobovací tepny v této oblasti.

  V Evropě o víkendu kvůli restrikcím demonstrovaly desetitisíce lidí

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com