Koalice Spolu chce dnes jako volební vítěz v Praze jednat o koalici se STAN

Vítěz pražských komunálních voleb Spolu (ODS, TOP 09 a STAN) začne vyjednávat o budoucí koalici nejprve s hnutím STAN, s jehož zástupci se sejde dnes. V pondělí by chtěl jednat s Piráty. „Budeme postupovat, jak jsme slíbili, tedy na půdorysu vládní koalice,“ informoval ČTK lídr Spolu, poslanec a někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Spolu plánuje, že dnes vpodvečer ustaví zastupitelský klub a zvolí vyjednávací tým. Komunální volby v Praze vyhrála koalice Spolu před ANO. Piráti vedení dosluhujícím primátorem Zdeňkem Hřibem skončili třetí.

„Dnes máme v plánu ustanovit společný (zastupitelský) klub a zvolit jeho předsedu, stejně tak i sestavit složení vyjednávacího týmu. Poté máme první jednání s potenciálními koaličními partnery. V tomto směru budeme postupovat, jak jsme slíbili, tedy na půdorysu vládní koalice. Takže ještě dnes večer máme první jednání s hnutím STAN a během pondělí očekáváme jednání s Piráty,“ uvedl Svoboda.

Pražané dali podle Svobody svým hlasem najevo, že „se chtějí vrátit k profesionálnímu řízení města. Mockrát jim děkuji za důvěru, kterou v nás vložili. Nezklameme ji,“ řekl. Prioritou prý je sestavit novou městskou radu. Přestože ODS v roce 2018 vyhrála volby, skončila spolu s ANO v uplynulém období v opozici, když koalici sestavili Piráti, Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) a Praha Sobě. V 65členném zastupitelstvu měla koalice 39 hlasů.

Končící náměstek primátora a lídr STAN Petr Hlaváček pro ČTK uvedl, že hnutí je otevřené jednáním. „Se všemi jsem v kontaktu, hledáme nejlepší řešení. Dejte nám prosím čas, bude to zřejmě nějakou dobu trvat. Město má nyní vedení, takže nejsme v žádném velkém stresu. Uděláme vše pro to, aby budoucí koalice byla funkční,“ uvedl.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu pro Prahu, získala 19 mandátů v zastupitelstvu, které má 65 členů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se třemi mandáty. Voleb se zúčastnilo 43,91 procenta voličů.

  ČRo: Zatčení ruského diplomata vedlo k čistkám na ambasádách

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com