CVVM: Členství ČR v EU si přejí dvě třetiny Čechů, spokojeno s ním je 41 procent

Členství České republiky v Evropské unii (EU) si přejí dvě třetiny Čechů. Spokojenost s ním je ale menší, vyjádřilo jí 41 procent dotázaných. Naopak 36 procent lidí s členstvím v unii spokojeno není. Veřejnost se domnívá, že evropská integrace je prospěšná hlavně v oblasti obrany a kultury, výrazně odmítavý postoj pak má k přijetí eura. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Proti poslednímu průzkumu v červenci 2021 vzrostl podíl lidí spokojených s členstvím v EU o sedm procentních bodů, podíl nespokojených pak o 11 procentních bodů. Bylo to na úkor neutrální kategorie „ani spokojen, ani nespokojen“, která klesla o 17 procentních bodů. Tuto odpověď zvolilo 21 procent Čechů, což je historické minimum.

S rostoucím vzděláním a zlepšující se životní úrovní spokojenost s členstvím ČR v unii roste a se zvyšujícím se věkem naopak klesá. Mezi více spokojené se dále řadí studenti, vedoucí zaměstnanci, Pražané a voliči stran ze současné vládní koalice.

Podíl lidí, kteří souhlasí s členstvím v EU je stejný jako před dvěma roky, tedy 66 procent. „Výrazně ale narostl podíl respondentů, kteří si myslí, že Česká republika členem Evropské unie být ‚rozhodně má‘, na úkor těch, kteří volí odpověď ‚spíše má‘,“ uvedlo CVVM. Proti členství je 30 procent Čechů. Jejich podíl se v posledních letech výrazně nemění a od roku 2017 je v podstatě stabilní.

Lidé se domnívají, že míra integrace Evropské unie by měla do budoucna zůstat přibližně stejná jako v současnosti. O prospěšnosti integrace v případě obrany je přesvědčeno 65 procent lidí, u kultury 64 procent, v případě ekologie 55 procent, u hospodářství 53 procent a v případě politiky 44 procent lidí. „Přesvědčení o prospěšnosti evropské integrace ve většině sledovaných oblastí roste spolu s růstem dosaženého vzdělání respondenta a s posunem na škále politické orientace od levice k pravici,“ sdělilo CVVM.

  Cheb znovu usiluje o titul Historické město roku, postoupil do finále

Euro nyní odmítají téměř tři čtvrtiny lidí, konkrétně 73 procent. Je to přibližně stejné jako před dvěma roky. „Souhlas se již od roku 2011 pohybuje kolem úrovně jedné pětiny a nepřekračuje úroveň jedené čtvrtiny souhlasících, což potvrdil i aktuální výzkum,“ dodalo CVVM.

Průzkum se uskutečnil od 17. března do 22. května a zúčastnilo se ho 834 lidí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com