Wagnerovci podle Moskvy dokončují odevzdávání zbraní, vzdali se tisíců kusů

Soukromá Wagnerova skupina, která se minulý měsíc pokusila o ozbrojenou vzpouru, dokončuje plánované odevzdání zbraní ruské armádě. Podle agentury TASS to dnes uvedlo ruské ministerstvo obrany. Žoldnéři dosud podle jeho prohlášení odevzdali na 2000 kusů vojenského vybavení a zbraní včetně raketometů Grad či tanků.

Mezi odevzdaným vybavením jsou podle ministerstva desítky kusů, které nikdy nebyly použity v boji a navíc i 2500 tun munice. Co se týče těžké techniky, ruské ministerstvo obrany tvrdí, že získalo kromě raketometů Grad i systémy Uragan, samohybné protiletadlové systémy Pancir, samohybné kanóny, houfnice, protitanková děla, minometné systémy či další obrněná vozidla a ruční zbraně.

Vzpouru letos 23. června zinscenoval šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Ten ohlásil, že jeho bojovníci táhnou na Moskvu na protest proti ruskému armádnímu vedení. Wagnerovci pak vyrazili z východu Ukrajiny na ruský Rostov na Donu a směrem na Moskvu. Během několika hodin se jim podařilo urazit stovky kilometrů a zmocnit se armádních stanovišť v Rostově na Donu a ve Voroněži. Krátce nato Prigožin protestní akci odvolal, údajně aby předešel krveprolití.

Ruský prezident Vladimir Putin poté navrhl, aby žoldnéři podepsali smlouvu s ruskou armádou, vrátili se ke svým rodinám, nebo odešli do Běloruska. Hned následující den ruské ministerstvo obrany oznámilo přípravy na odevzdání zbraní wagnerovců armádě.

I přes četná vyjádření z Ruska i Běloruska v tuto chvíli není jasné, kde se nachází Prigožin, ani jaký bude osud žoldnéřů, podotýká ruskojazyčný server BBC.

ČTK

  Assange přiznal vinu, soud ho podle dohody s USA pustil na svobodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com