Senát schválil česko-americkou dohodu o obranné spolupráci

Senát dnes podle očekávání schválil česko-americkou dohodu o obranné spolupráci. Hlasovalo pro ni 66 ze 72 přítomných senátorů. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že dohoda je v bezpečnostním zájmu ČR a nedává americkým vojákům automaticky právo pobývat na českém území, jak tvrdí její kritici. Souhlas s dohodou musí dát také Sněmovna, která o tom má rozhodovat ve středu 19. července.

„V době, kdy nedaleko našich hranic stále probíhá brutální ruská vojenská agrese, je v bezpečnostním zájmu České republiky prohloubit obrannou spolupráci právě s USA,“ uvedla Černochová. „Dohoda nedává ozbrojeným silám právo pobývat na českém území,“ řekla ministryně. Připomenula, že pobyt konkrétních vojáků či jednotek ozbrojených sil USA musí standardně schválit vláda a Parlament.

Obrannou dohodu nebo obdobný dokument má s USA uzavřenu většina zemí NATO. Z východních členů aliance zbývá jen ČR. Zhruba čtyřicetistránkový dokument se zabývá mnoha oblastmi, které mohou souviset s možnou přítomností amerických vojáků v Česku nebo spoluprací amerických a českých ozbrojených sil na českém území.

Proti dohodě se v debatě postavila pouze senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za hnutí Nezávislí), která připomenula okupaci někdejšího socialistického Československa sovětskými vojsky. Podle senátorky je dohoda o podmínkách pobytu amerických vojáků v Česku nevyvážená a neumožňuje přezkum případných porušení. „Není kam se obrátit,“ uvedla.

Předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra označil srovnávání dohody se sovětskou okupací za „naprosto absurdní a nepřijatelné“. Námitky odmítl senátor Václav Láska (SEN 21), podle něhož je dohoda smlouvou o obraně České republiky zahraničními vojáky a přípravou obrany před válečným agresorem. Odmítl tvrzení, že by dohoda umožnila americkým vojákům zasahovat proti civilnímu obyvatelstvu mimo základny.

Senátor Marek Hilšer z klubu Starostů označil za výhrady ke smlouvě za zbytečné strašáky. Skutečnou hrozbu podle něj představuje putinovské Rusko. Senátorka ODS Miroslava Němcová uvedla, že Rusko zařadilo Česko mezi nepřátelské státy. „Zmatené překroucené dezinformace“ o smlouvě jsou projevem hybridní války, kterou Rusko proti Česku vede, dodala.

  SPD povede dál Okamura, ve volbě na konferenci hnutí získal 88 pct hlasů

Lidovec Patrik Kunčar potřebnost dohody obhajoval úslovím „Kdo je připraven, není zaskočen“. „Kdybychom zůstali sami, se zlou bychom se potázali,“ přidal se předseda senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý). Podle něj je důležité, aby USA mohly Česko brát jako plnohodnotného spojence a aby američtí vojáci měli v Česku „kde přistát, přespat a cvičit.“

Proti dohodě podle záznamu hlasovaly jen Zwyrtek Hamplová spolu s Danielou Kovářovou (nezávislá). Senátoři ANO Ladislav Václavec a Zdeněk Matušek se hlasování zdrželi, stejně tak učinili Raduan Nwelati (ODS) a Jaroslav Chalupský (za Svobodné).

Dohoda se zabývá například právním postavením amerických vojáků, týká se také ochrany životního prostředí, provozu motorových vozidel americkými vojáky a jejich rodinami nebo třeba postavením dodavatelů amerických ozbrojených sil. Předpokládá také osvobození amerických vojáků od daní a cel v ČR. Součástí dohody bude pouze seznam vojenských zařízení a prostorů české armády, které by mohly americké ozbrojené síly za předem dohodnutých podmínek využívat.

Souhlas s ratifikací dohody musí dát obě parlamentní komory. Sněmovna má dohodu schvalovat příští středu. Projednávání dohody provázejí protesty odpíračů přítomnosti amerických vojáků na českém území. Opoziční SPD požaduje schvalování dohody v celostátním referendu se závazkem, že v Česku nebude americká základna.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com