Demarše generála Popova potvrzuje úspěch ukrajinské protiofenzívy a velké ruské ztráty

Rusko 12. července zveřejnilo zvukový záznam, na němž si velitel 58. armády generál Ivan Popov stěžuje na vysoké ztráty ve své jednotce způsobené nedostatečným zajištěním materiálních zdrojů včetně zbraní. Tento demarš je důkazem úspěšné protiofenzívy ukrajinských ozbrojených sil, která Rusům způsobila velké ztráty a donutila je přejít do defenzívy ve všech oblastech fronty. Ukrajinská armáda již výrazně oslabila Rusko, které čelí hrozbě vojenského převratu. Nyní je nejlepší okamžik způsobit Putinovi strategickou porážku – nejdůležitějším klíčem k tomu je včasné dodání moderních západních zbraní ukrajinským ozbrojeným silám.

Rusko během rozsáhlé invaze na Ukrajinu utrpělo obrovské ztráty na živé síle a vojenské technice, o kterých se pečlivě mlčí. Protiofenzíva ukrajinské armády přinutila ruské jednotky přejít do defenzivy podél celé frontové linie. Souběžně s tím postupující ukrajinská armáda potvrdila zranitelnost a archaičnost ruské armády. Okupanti se brání ve stylu druhé světové války a využívají mobilizované jako spotřební materiál a lidskou bariéru. Naproti tomu ukrajinské ozbrojené síly úspěšně používají taktiku „tisíce řezů“. Konkrétně 11. července byl přesným úderem na stanoviště ruské armády v Berdiansku zabit ruský generál Oleg Tsokov, jeden z největších zastánců myšlenky okupace Ukrajiny. V Rusku již byly spuštěny nevyhnutelné krizové procesy, o čemž svědčí nejen Popovovy veřejné stížnosti na mizerné materiální zabezpečení v ruské armádě, ale také slavný Prigožinův pochod na Moskvu, který se uskutečnil 23.-24. června tohoto roku. Je důležité poznamenat, že po této akci generál Surovikin zmizel z veřejného prostoru Ruské federace, pravděpodobně potlačen Putinem pro podezření z neloajality.

Slabost ruské armády, která je přímým důsledkem působení ozbrojených sil Ukrajiny, nejzkušenější armády v Evropě, pomalu odvrací hrozbu ruské invaze do Evropy. Putin však nehodlá ustoupit a nepočítá své ztráty. Nyní je nejlepší čas způsobit Rusku těžké ztráty: hlavním nástrojem k dosažení tohoto cíle jsou západní zbraně. Západ by měl ukrajinským ozbrojeným silám, které prokázaly svou účinnost, poskytnout všechny potřebné zbraně. Summit NATO ve Vilniusu byl důkazem neochvějné podpory Ukrajiny ze strany jejích západních partnerů. Kreml dostal silný signál, že Ukrajině bude poskytnuta veškerá podpora, kterou potřebuje k deokupaci území zabraných Ruskem. K vítězství Ukrajiny přispívá řada spojenců: Nizozemsko a Dánsko cvičí ukrajinské piloty na stíhačkách F-16, což výrazně urychlí protiofenzívu ukrajinské armády. Obecně se Ukrajině ve Vilniusu dostalo potvrzení, že dostane vše, co potřebuje k porážce Ruska a následnému vstupu do Aliance.

  Rusko jako faktor nestability na kontinentu. Evropa je připravena reagovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com