V neděli padl v Česku jediný teplotní rekord, na 70 místech byla tropická noc

Neděle byla po sobotě na teplotní rekordy výrazně chudší. Padl jediný na meteorologické stanici Luká na Olomoucku, kde naměřili 32,4 stupně Celsia. Ochlazení do Česka přinesly ranní a dopolední srážky, noc na dnešek byla ale ještě na víc než 70 místech tropická. Teplota tam tak neklesla pod 20 stupňů Celsia a v Javorníku na Jesenicku zaznamenali nový noční rekord pro celý červenec. ČTK to řekla Petra Sýkorová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V sobotu Česko zažilo dosud nejteplejší den letošního roku. Nové maximum pro 15. červenec zaznamenalo téměř sto ze zhruba 160 stanic, kde se měří 30 a více let. Teplota 38,6 stupně Celsia byla zároveň novým celorepublikovým rekordem pro tento den. Víc než 38 stupňů naměřilo pět stanic.

Nedělní maximum na stanici Luká překonalo zdejší dosavadní rekord pro 16. červenec o jedinou desetinu stupně. Pocházel z roku 2007. Na Moravě a ve Slezsku dnes bylo tepleji než v Čechách, odkud byla většina sobotních rekordů.

Teplota v noci neklesla pod 20 stupňů Celsia podle Sýkorové na 71 místech z 265, kde se měří. Nejvyšší minimální teplotu meteorologové zaznamenali v Javorníku na Jesenicku, kde teplota nesestoupila pod 25,9 stupně.

„Javornická hodnota je také nejvyšším minimem, které jsme kdy v červenci zaznamenali. Nekleslo tedy pod hodnotu z Poděbrad, kde 30. července 1994 naměřili 25,8 stupně Celsia,“ uvedl ČHMÚ na facebooku. Pod 24,5 stupně Celsia se teplota v noci nedostala ještě ve Zlatých Horách na Jesenicku a v Praze.

ČTK

  Rakušan nevidí prostor pro změnu na hranicích, dokud přístup nezmění sousedi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com