Z Oděsy před vypršením černomořské obilné dohody vyplula poslední loď

Z přístavu v jihoukrajinské Oděse dnes před vypršením takzvané černomořské obilné dohody vyplula poslední loď naložená ukrajinskými zemědělskými produkty. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na web o pohybu lodí MarineTraffic.com a svědky na místě. Ujednání umožňuje vývoz obilí a dalších produktů z černomořských přístavů na Ukrajině, které jsou pod ruskou blokádou. Pokud Moskva neschválí prodloužení dohody, její platnost vyprší v pondělí.

Dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem Rusko a Ukrajina podepsaly loni v červenci. Šlo o reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, která v obou zemích zastavila vývoz zemědělské produkce po moři. Platnost ujednání byla tehdy 120 dní a oběma stranám se jej podařilo několikrát prodloužit, naposledy v polovině května.

Turecká loď TQ Samsun vyplula z Oděsy dnes kolem 08:00 místního času (07:00 SELČ) a před 19:00 SELČ plula podél rumunského pobřeží. Namířeno má do Nizozemska, kam veze 15.300 tun řepky a 23.500 tun kukuřice, uvedl ruskojazyčný server BBC.

Plavidlo bylo poslední, které 28. června obdrželo povolení od Společného koordinačního centra (JCC) v Istanbulu, aby proplulo Bosporskou úžinou směrem k Oděse. Rusko od té doby jiným lodím neudělilo souhlas s registrací k tomu, aby mohly vyvážet ukrajinské potraviny.

Ačkoliv dohoda podepsaná Moskvou a Kyjevem vyprší už v pondělí, Kreml se stále nevyjádřil k tomu, zda ji prodlouží. Ruští představitelé včetně prezidenta Vladimira Putina v posledních dnech opakovaně uvedli, že nebyly splněny všechny podmínky, které si Rusko klade. Moskva chce zejména odstranit překážky bránící vývozu ruských potravin a hnojiv.

Neprodloužením dohody Rusko vyhrožuje pravidelně, jak ale na začátku července poznamenal britský list Financial Times (FT), tentokrát výhrůžky působí vážněji než kdy dříve. K prodloužení dohody, která je podle BBC významná pro stabilitu světového trhu s potravinami, Moskvu opakovaně vyzvalo Turecko i OSN.

  Platební neschopnost USA přijde 5. června, pokud se nenavýší dluhový strop

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com