Prezident Mosambiku jednal ve Sněmovně mj. o spolupráci v průmyslu

Především o vzájemných vztazích a spolupráci v průmyslu jednal dnes v Poslanecké sněmovně s její předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) mosambický prezident Filipe Nyusi. Podle Pekarové Adamové má česká strana zájem například o tamní zemní plyn. Do Sněmovny dorazil Nyusi po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Po setkání ve Sněmovně zamířil Nyusi do Senátu, kde s jeho místopředsedou Jiřím Drahošem jednal například o spolupráci v obraně.

„S panem prezidentem jsme řešili naše vzájemné vztahy, samozřejmě také spolupráci zejména v oblasti průmyslu, hospodářství, protože Mosambik je bohatý na nerostné suroviny. Jedna z těchto surovin, o kterou máme velký zájem, je samozřejmě zemní plyn,“ řekla novinářům po setkání Pekarová Adamová. „Také jsem mu představila naše firmy, které by měly zájem, ať už jsou v oblasti třeba zdravotnictví nebo v oblasti zbrojního průmyslu, o to navázat větší spolupráci s Mosambikem,“ uvedla. Doplnila, že mosambického prezidenta doprovázeli zástupci tamní podnikatelské a průmyslové sféry.

„Pan senátor Drahoš ocenil, že se tímto setkáním posilují kontakty a vztahy mezi oběma zeměmi,“ sdělila ČTK Andrea Kubová z oddělení komunikace senátní kanceláře. Dalšími tématy rozhovoru byl význam vztahů mezi ČR a subsaharskou Afrikou, politici hovořili i o možnostech rozvinutí spolupráce v obraně, ekonomice nebo vzdělávání.

Rakušan před dnešní schůzkou řekl, že je v bytostném bezpečnostním a ekonomickém zájmu celé Evropské unie, aby s africkými zeměmi měla co nejlepší vztahy. Označil Mosambik za strategický region nejen pro ČR, ale i pro celou EU. Rakušanovo dopolední jednání s Nyusim se týkalo hlavně zdravotnictví, obrany nebo rozvoji energetiky, informoval odbor komunikace úřadu vlády. „Se zájmem proto sledujeme snahu o rozvoj těžebního průmyslu v Mosambiku, zejména co se týká zemního plynu,“ uvedl Rakušan. Dodal, že Česká republika podporuje bezpečnostní stabilitu Mosambiku a chce, aby i nadále zůstal klíčovým aktérem regionální bezpečnosti.

  Bek prodloužil termín pro podání přihlášek na SŠ o jeden den

Odpoledne se Nyusi přesune do Brna, kde navštíví Univerzitu obrany, jednat bude na jihomoravském krajském úřadě i s brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS). Návštěvu zakončí procházkou historickým centrem.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com