Prezident Mosambiku jednal ve Sněmovně mj. o spolupráci v průmyslu

Především o vzájemných vztazích a spolupráci v průmyslu jednal dnes v Poslanecké sněmovně s její předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) mosambický prezident Filipe Nyusi. Podle Pekarové Adamové má česká strana zájem například o tamní zemní plyn. Do Sněmovny dorazil Nyusi po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Po setkání ve Sněmovně zamířil Nyusi do Senátu, kde s jeho místopředsedou Jiřím Drahošem jednal například o spolupráci v obraně.

„S panem prezidentem jsme řešili naše vzájemné vztahy, samozřejmě také spolupráci zejména v oblasti průmyslu, hospodářství, protože Mosambik je bohatý na nerostné suroviny. Jedna z těchto surovin, o kterou máme velký zájem, je samozřejmě zemní plyn,“ řekla novinářům po setkání Pekarová Adamová. „Také jsem mu představila naše firmy, které by měly zájem, ať už jsou v oblasti třeba zdravotnictví nebo v oblasti zbrojního průmyslu, o to navázat větší spolupráci s Mosambikem,“ uvedla. Doplnila, že mosambického prezidenta doprovázeli zástupci tamní podnikatelské a průmyslové sféry.

„Pan senátor Drahoš ocenil, že se tímto setkáním posilují kontakty a vztahy mezi oběma zeměmi,“ sdělila ČTK Andrea Kubová z oddělení komunikace senátní kanceláře. Dalšími tématy rozhovoru byl význam vztahů mezi ČR a subsaharskou Afrikou, politici hovořili i o možnostech rozvinutí spolupráce v obraně, ekonomice nebo vzdělávání.

Rakušan před dnešní schůzkou řekl, že je v bytostném bezpečnostním a ekonomickém zájmu celé Evropské unie, aby s africkými zeměmi měla co nejlepší vztahy. Označil Mosambik za strategický region nejen pro ČR, ale i pro celou EU. Rakušanovo dopolední jednání s Nyusim se týkalo hlavně zdravotnictví, obrany nebo rozvoji energetiky, informoval odbor komunikace úřadu vlády. „Se zájmem proto sledujeme snahu o rozvoj těžebního průmyslu v Mosambiku, zejména co se týká zemního plynu,“ uvedl Rakušan. Dodal, že Česká republika podporuje bezpečnostní stabilitu Mosambiku a chce, aby i nadále zůstal klíčovým aktérem regionální bezpečnosti.

  Na pokraji trapasu nebo skvělý trik? Podívejte se, čím vás balamutí politici

Odpoledne se Nyusi přesune do Brna, kde navštíví Univerzitu obrany, jednat bude na jihomoravském krajském úřadě i s brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS). Návštěvu zakončí procházkou historickým centrem.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com