WP: Ukrajinští piloti dokončí výcvik pro stíhačky F-16 nejdřív příští rok v létě

První skupina šesti ukrajinských pilotů dokončí výcvik na amerických strojích F-16 nejdřív v létě příštího roku. S odvoláním na vysoce postavené ukrajinské vojenské a vládní představitele to píše list The Washington Post (WP). Překážkou je podle deníku mimo jiné jazyková bariéra, ale i rozdílné představy Kyjeva a Washingtonu o využití letounů na bojišti.

Bílý dům je otevřen variantě, že by se výcvik ukrajinských pilotů na amerických stíhačkách F-16 konal i ve Spojených státech, bude-li naplněna kapacita pro takovýto trénink v Evropě. Podle agentury Reuters to dnes řekl mluvčí prezidentské kanceláře John Kirby.

Kirby také uvedl, že Washington chce v tomto směru vidět rychlý postup. Začátek výcviku na stíhačkách už byl ale několikrát odložen. Mimo jiné budou muset piloti, kteří už podle WP hovoří plynně anglicky, absolvovat i čtyřměsíční jazykový kurz v Británii, aby se naučili terminologii potřebnou k ovládání letounů. Výuku budou mít společně s pozemním personálem, který na tom může být s angličtinou hůř než piloti. Výcvik celých posádek dohromady požadovalo podle ukrajinských činitelů Dánsko. Tamní ministerstvo obrany se k záležitosti odmítlo vyjádřit, píše WP.

Bojový výcvik, který bude trvat přibližně šest měsíců, se kvůli tomu odsouvá na leden 2024, uvádějí ukrajinští představitelé. Druhá skupina, čítající rovněž okolo šesti pilotů, by měla zahájit výcvik půl roku po té první, tedy přibližně na konci příštího roku.

„Označil bych to za průtahy,“ řekl jeden z nejmenovaných ukrajinských představitelů. Spolu s ostatními se shoduje, že nechce být vůči evropským a americkým spojencům kritický, protože se obává, že by vypadal nevděčně, píše WP.

Ukrajina o letouny, které by jí pomohly v boji proti ruské invazi, dlouhodobě žádala západní spojence. Žádný z nich zatím Ukrajině neslíbil konkrétní dodávky letounů, pouze výcvik, ačkoliv několik zemí už prohlásilo, že jsou připravené stroje poskytnout. Na výcviku Ukrajinců se bude podílet koalice 11 zemí z NATO, přičemž hlavní část výcviku bude v Dánsku a Rumunsku, uvedla dříve americká média.

  Iowa jasně podpořila nominaci Trumpa na prezidenta

Výcvik pilotů měl původně začít tento měsíc, stanice CNN ovšem 1. srpna uvedla, že Washington dosud neschválil výcvikové plány. Pentagon nakonec tento týden uvedl, že program výcviku americký prezident Joe Biden už schválil.

Kyjev podle WP ve svých opakovaných žádostech doufal, že stíhačky budou představovat okamžitou posilu pro ukrajinské letectvo. Spojené státy ale mají odlišnou vizi: stíhačky F-16 jsou podle nich základním kamenem pro přeměnu Ukrajiny na dobře vyzbrojenou regionální mocnost, která bude moci Rusku čelit i do budoucna.

„Stroje F-16 se týkají našeho dlouhodobého závazku vůči Ukrajině a představují kapacitu, která nebude relevantní pro současnou protiofenzivu,“ uvedl tiskový mluvčí Pentagonu Patrick Ryder s odkazem na současné snahy ukrajinské armády o průlom na východní a jižní frontě.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com